Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få arbetsskada i Västernorrland

Annons
Svårt få arbetsskada i Västernorrland

Minst beviljade ansökningar i hela landet

Det är inte lätt att få en skada klassad som arbetsskada i Västernorrland. Statistik som Riksförsäkringsverket tagit fram visar att Försäkringskassan i länet, tillsammans med kassan i Skåne, är minst benägna i landet att godkänna arbetsskador.

Enligt de siffror som tagits fram godkänns bara 52 procent av de anmälda fallen i Västernorrland och Skåne. Det är en bit ifrån Jämtlands 78 procent, generösast i landet.

Vad beror då skillnaderna på? Ja, Britta Selander, som tidigare arbetade som länssamordnare för arbetsskador, har inget svar på den frågan.

- Hur många arbetsskador som godkänns kan hänga samman med vilken typ av arbetsmarknad man har. Men då borde det inte vara så stor skillnad mellan Västernorrland och Jämtland. Däremot borde det vara skillnad mellan Västernorrland och Skåne, säger hon.

Skillnaderna förvånar eftersom lagen är lika över hela landet. Alla fall ska behandlas likadant och lagen ska inte kunna tolkas på fler än ett sätt.

Socialförsäkringsminister Ingela Thalén (s) har uppmärksammat detta i ett lagförslag som lades fram på torsdagen. Hon förelår en del förändringar i lagen så att det ska bli mer likartade bedömningar ute i landet. Thalén vill dessutom att skadebegreppet ska lättas upp. Bland annat ska sjukdomar som har sin grund i psykosociala orsaker kunna klassas som arbetsskada.

- Det skulle kunna träda i kraft nästa sommar, säger Britta Selander.

Att det är stora skillnader mellan länen är inget nytt. Så brukar det vara. Det brukar skilja cirka 30 procentenheter mellan givmildaste och strängaste försäkringskassa. Enda undantaget var 1997. Då var skillnaden hela 51 procentenheter mellan den mest återhållsamma kassan, Blekinge, och den minst återhållsamma som det året faktiskt var Västernorrland med 77 procent godkända ansökningar.

Det varierar alltså inte bara mellan länen. Det är stora skillnader olika år också.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons