Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surdegsbageri öppnar vandrarhem

/

Det började med kärlek till surdegsbröd, ett bageri och ett café.
Nu har Ann-Britt Wallin dessutom öppnat ett nytt vandrarhem med åtta platser.
– Det börjar verkligen röra på sig, summerar hon.

Annons

En doft av nygräddat slår emot besökaren som kliver in på Österforse bageri, café och bed´n´breakfast. Ann-Britt Wallin har varit uppe sedan klockan fem och håller som bäst på att baka tekakor på ljus surdeg.

– Jag har haft frukost för några kraftverksjobbare också. Och jag håller på att baka formbröd i stora ugnen, det är många som vill ha det, säger hon.

Ann-Britt Wallin flyttade till Österforse för snart tre år sedan. Hon bosatte sig i den gamla kontorsbyggnaden och började renovera med sikte på att driva bageri, café och rumsuthyrning i liten skala.

– Visst har det varit mycket arbete. Men jag får bestämma över mig själv, arbeta med det jag vill – och får träffa väldigt speciella människor med udda yrken. Kungsörnsinventerare, till exempel.

Efter nyår har "proppen gått", som hon själv uttrycker det.

– Två och ett halvt år efter start börjar det verkligen röra på sig. Jag har öppnat ett nytt vandrarhem en bit härifrån, i stallet. Det har fungerat som utbildningslokaler så mycket var redan klart – som duschar, toaletter och kök.

Annars är stallet verkligen ett gammalt stall med boxarna ombyggda till rum med namn som Grålle, Brunte och Svarten. Lokalerna är rymliga med bland annat ett rejält tilltaget samlingsrum.

– Jag börjar få fullt redan nu. Det är många jobbare som hyr – kraftverksarbetare, målare, järnvägsjobbare. För mig är det praktiska gäster eftersom de stannar i längre perioder och ofta återkommer på regelbundna tider.

Ann-Britt Wallin sköter allt själv – bakning, servering, renovering, städning, tvätt och alla andra sysslor som hör till.

– Jag tror ju att allt går att fixa. Och än så länge går det ju, säger hon med ett skratt.

Annons