Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för rovdjurscenter

Annons
Stort intresse för rovdjurscenter

Det lär bli huggsexa nästa år när Sverige ska få ett rovdjurscenter. Många gör anspråk på att passa bäst, däribland Sollefteå.

För ett och ett halvt år sedan ansökte Sollefteå kommun hos miljödepartementet att centrumet skulle inrättas vid Junsele djupark. Frågan var då aktuell eftersom utredningen "Sammanhållen rovdjurspolitik" slagit fast att ett eller flera rovdjurscenter bör inrättas i Sverige.

Då trodde kommunpolitiker och tjänstemän att det handlade om att få ett tillstånd och att det sedan skulle anslås statliga pengar. Så är det inte längre. Det är inte ens bestämt vad det eventuella rovdjurscenter ska jobba med.

- Vi har fått i uppdrag att utreda vilken roll ett rovdjurscenter ska ha. Men vi godkänner inte vilka som ska få bli det och vi bidrar heller inte med några pengar, berättar Susanne Kolare från Naturvårdsverket.

På olika håll i landet jobbas det febrilt för att ligga först när det kommer beslut om ett center. Långt har man till exempel kommit i Järvzoo, Orsa Djurpark, Hagfors, Eksjö med flera. I Sollefteå har man inte gjort så mycket ännu.

- Vi tittar fortfarande på detta och håller kontakten med länsstyrelsen, Hundskolan, djurparken med flera, berättar Bertil Johanson från kommunen omställningsgrupp.

Bertil Johansson medger att man ligger lång efter de andra och att det handlar om någonting helt annat nu när man måste ordna finansiering av satsningen själva.

I Junsele djurpark fick man först för någon månad sedan information om kommunens planer.

- Det var i samband med att Gunnel Färm från omställningsgruppen var här, berättar djurparkschef Bert Stenmark.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons