Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för Reselemodellen

/
  • I Resele lever man som man lär. Helen Höglund och Jenny Bengtsson är både inflyttade och väntar barn.
  • Husen som är till salu marknadsförs i flera forum.
  • Det är viktigt att prata gott om byn. Det är Helen Höglund och Jenny Bengtsson överens om.
  • Resele är på gång.
  • I Resele förvandlades hotet om skolnedläggning till en kraftsamling. Ett aktivt arbete för att locka unga familjer till bygden har gett genklang på nationell nivå. Jenny Bengtsson och Helen Höglund berättar om en Reselemodell som väcker intresse i hela landet.

Hur gör dom i Resele?
Allt fler vill ha svar på den frågan. Flera kommuner ute i landet vill veta mer om Reselemodellen; föreläsningar och studiebesök bokas på löpande band.
– Intresset är jättestort, konstaterar Helen Höglund från inflyttningsgruppen.

Annons

I Resele blev en hotande skolnedläggning starten för ett aktivt bygdearbete som gett avtryck på många sätt. Trots vikande befolkning har man fått 25 unga familjer att flytta hit inom loppet av fem år; på skolan går elevkurvan uppåt under flera år framöver.

Reseles arbete kröntes med det nationella Stora Landpriset, som delades ut i höstas. Nu står flera kommuner och andra intressenter på rad för att besöka Resele – eller få besök av Emelie Kårén, som reser runt och berättar om Reseles arbete och vision som framtidsbygd.

Bland de som fått besök av Reseles ambassadörer finns Landsbygdsdepartementet, Luleå, Härnösand och Kramfors kommuner. Inom kort väntar också besök i Kalix och Dalarna.

– Det är också väldigt många som hör av sig och vill komma på studiebesök, säger Jenny Bengtsson.

– Nu i helgen har vi till exempel två studiebesök, från Mora och Venjan, en delegation där bland annat två kommunalråd finns med. Tidigare har vi haft besök bland annat av Nyköping och Sparreholm, samt en hel buss med 30 personer från Örnsköldsvik.

På söndag kommer även en grupp från Tjälarne på studiebesök för att informera sig om det arbete som görs i Resele. Det blir presentation, fika, guidad rundtur, lunch på Myregården och diskussion på eftermiddagen.

Men vad är då hemligheten? Hur gör de egentligen i Resele?

– Det är viktigt att prata gott om byn, säger Jenny Bengtsson.

– Att ge en positiv bild av Reselebygden och allt engagemang som finns här är jätteviktigt. Folk här är fantastiska, det finns en anda och en hjälpsamhet som är unik. Vi försöker också möte upp folk, vi bjuder på guidade turer runt byn och berättar. Ett gott första intryck kan inte underskattas.

I Resele har man också satsat stenhårt på marknadsföring och utåtriktade nätverk. Egen broschyr, facebookgruppen "Flytta till Resele" och en stående samlad annonsering på Blocket har gett stor effekt.

Själva är Jenny Bengtsson och Helen Höglund kanske de bästa exemplen. En inflyttad och en återvändare som båda väntar barn till sommaren.

För i Resele lever man som man lär.

Mer läsning

Annons