Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för äldredag

/
  • Smittskyddsläkare Lars Blad berättade att antibiotikaforskning inte prioriteras på grund av låg lönsamhet.

God vård, multiresistenta bakterier och bristen på ny antibiotika. Det var några av de ämnen som avhandlades vid måndagens äldredag i Sollefteå.

Annons

Äldredagen är resultatet av ett samarbete mellan pensionärsorganisationerna i Sollefteå kommun. Samtliga medlemmar bjuds in till den äldredag som arrangerats i drygt tio års tid av PIS, pensionärsorganisationerna i samverkan.

Under måndagseftermiddagen gavs en rad föreläsningar inom skilda områden.

Inför en fullsatt salong inledde smittskyddsläkare Lars Blad med sin föreläsning om antibiotika och antibiotikaresistenta bakterier, ett problem som växer över hela världen.

– Här i Sverige och i Västernorrland har vi lyckats hantera det ganska bra, men vi börjar också få problem, konstaterar Lars Blad.

Han belyste bland annat hur antibiotika hanteras i andra världsdelar. I till exempel Indien säljs enorma mängder antibiotika helt godtyckligt, utan recept och av outbildad personal.

– Bakterierna anpassar sig efter antibiotikaförekomsten och till sist blir de multiresistenta bakterierna ett mycket allvarligt problem. Det finns helt enkelt inga botemedel. Och bakterierna sprids över hela världen på bara några år, inte minst tack vare våra globala resvanor.

I Sverige försöker man hålla jämna steg med alternativa behandlingsformer och ha någorlunda kontroll. Västernorrland har varit relativt förskonat sånär som på ett par utbrott, bland annat MRSA år 2007.

Vid äldredagen deltog också chefsläkare Lars-Olov Ögren samt Eva Billberg, verksamhetschef för hälsocentralerna i Sollefteå kommun. I anknytning till respektive föreläsning fanns möjlighet att ställa frågor.

Mer läsning

Annons