Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storken har kommit till Helgum

Annons
Storken har kommit till Helgum

Storken har kommit till Helgum. Ja, det handlar alltså inte om några nyfödda barn. Det handlar om den riktiga storken, Ciconia som den heter på latin.

- Jätteroligt, det är ovanligt hos oss, säger Kurt Holmqvist, ordförande för Ångermanlands ornitologiska förening.

Det var Sylvia Gabrielsson i Ärtrik, Helgum, som först såg den. Hon hörde familjens hundvalp skälla ute på gården och gick ut. Då fick hon se fågeln. Hon misstänkte att det var en stork och när hon kollade med fågelboken så stämde allt. Vit med svart bakkropp och röd näbb och ben. En vitstork helt enkelt.

Sylvias man Sven kom också ut på gården och då flög storken iväg. Men bara några hundra meter för att landa i utkanten av ett litet kärr.

Där kunde Sven komma så nära som cirka 50 meter och videofilma den ovanliga besökaren. Tidningen lyckades komma närmare än så och fick ett par bilder innan storken tyckte att det var nog, bredde ut sin väldiga vingar och flög iväg.

- Det brukar komma in observationer om stork i Ångermanland ungefär vart tredje år. Sedan 1971 har vi 24 observationer. Men jag skulle tro att det i flera fall rör sig om samma fågel, berättar Holmkvist.

Storken var vanlig i Sverige på 40- och 50-talet. Men i takt med att jordbruket moderniserades så försvann den. Det är framförallt avsaknaden av diken och våtmarker som gjort att storken inte längre finns kvar.

Numera är fågeln vanligast i de forna öststaterna, till exempel Baltikum, Polen, Tjeckien med flera.

Sedan några år pågår ett försök i Skåne att plantera nya storkar i Sverige. Det kan vara en fågel därifrån som lyckats ta sig hela vägen upp till Sollefteå kommun. Men den kan också komma österifrån och har tagit sig hit tack vare värmen och vindarna.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons