Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro inom lärarkåren

/

Lärarna på Vallaskolan är djupt bekymrade över alla besparingsåtgärder som genomförs.
– Gränsen var nådd för länge sedan. Vi riskerar att bryta mot skollagen, säger Sofie Kristoffersson, språklärare och lokal ordförande för Lärarnas riksförbund.

Annons

Som allehanda.se tidigare har berättat beräknas barn- och skolnämnden i Sollefteå gå nästan 12 miljoner kronor minus i år. 33 tjänster har försvunnit inom skolan och i höst ska ytterligare 20 bort. Köpstopp har också införts.

– Övningsböckerna behöver jag som bas i undervisningen, men nu får jag inte köpa in dem. I stället måste jag kopiera material. Det tar tid och energi och kostar pengar, säger Sofie Kristoffersson.

Hon får medhåll av matte och NO-lärare Åke Jansson.

– Om jag behöver köpa in kemikalier till kemin måste rektorn först få det godkänt av förvaltningschefen. Det kan ta veckor.

Lärarna riktar också kritik mot att det inte finns tillräckligt med grupprum och att lokalerna är slitna. Dessutom anser de att den psykosociala arbetsmiljön försämrats avsevärt när det blivit färre lärare. På Vallaskolan har drygt fem tjänster försvunnit.

– Arbetsbelastningen är för hög. Folk kommer att bli sjuka eller säga upp sig. Vi älskar egentligen vårt jobb, men inte som det är nu.

De är oroade över att elevernas resultat ska påverkas negativt, och över att de som behöver extra stöd inte får det. På motsvarande sätt upplever lärarna att de inte hinner stimulera de som ligger långt fram i undervisningen.

Resurslärarna har blivit färre, och dubbelbemannade lektioner har blivit sällsynta.

– Eleverna märker hur stressade vi är och påpekar det, men vi kan inte göra något åt situationen, säger Sofie Kristoffersson.

Om det inte sker en förändring inom två år, hur kommer det att se ut då?

– Då kommer jag att ha slutat jobba här.

Nyligen har lärarna fått veta att en vision antagits för Vallskolan; skolan ska bli den bästa högstadieskolan i hela Västernorrland.

– Det känns som ett skämt. Med rätt resurser hade det absolut varit möjligt, men nu blir det bara fånigt.

Sofie Kristoffersson säger att skolan riskerar att bryta mot skollagen och att inte följa läroplanen som det är nu.

– Men hela skolsystemet bygger på att lärare döljer problemen genom att jobba hårdare och hårdare, oavsett vad ledningen gör, säger Åke Jansson.

– Vi vill ju ge eleverna det bästa.

Lärarna har samtidigt förståelse för att kommunen har dåligt med pengar och ser egentligen bara en lösning på situationen.

– Skolan måste förstatligas igen, så att det blir jämlikt i hela landet. Kommunerna har misslyckats.

En vakant kuratorstjänst har heller inte tillsatts till följd av sparkraven. Nu ska fyra kuratorer ansvara för både gymnasiet och grundskolan.

– Eleverna kommer att få mindre tid av oss. Mycket av vårt arbete går ut på att lotsa eleverna vidare, vi är en väg till rätt hjälp som de nu kanske inte kommer att få, säger kurator Elisabeth Westerlund.

allehanda.se har försökt nå kommunalråd Elisabet Lassen (S) för en kommentar kring situationen och för en kommentar angående oppositionsrådets kritik nedan. Dock utan att lyckas.

Mer läsning

Annons