Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor enighet när budgeten antogs: "Aldrig varit med om att det varit så enkelt"

Sista fullmäktige i Sollefteå före sommaruppehållet blev en avslagen historia. Budgeten klubbades igenom utan någon större debatt.

Annons

Kommunalrådet Elisabet Lassen gladdes åt en stark budget.

– Jag har varit med i budgetarbete i 17 år och aldrig varit med om att det varit så enkelt. Vi har kunnat ge verksamheterna de pengar de tycker att de behöver, sade hon.

De kommunala verksamheterna har fått totalt 72 miljoner kronor mer än föregående år och oppositionen höll med om att det är en stark budget. Däremot ville man fördela pengarna lite annorlunda.

I oppositionsrådet Bengt Sörlins (M) frånvaro gick Centerns Johan Andersson upp och debatterade mot 35-timmarveckan inom äldreomsorgen.

– Vi tycker att den ska avvecklas till förmån för något som verkligen fungerar, till exempel att ta bort de delade turerna. 35-timmarsveckan har inte fungerat som det var tänkt, sade han.

Liberalernas Leif Östberg ville höja lärarlönerna ytterligare, eftersom Sollefteås lärare släpat efter och Kerstin Franzén (M) påpekade att Alliansen anslagit 3 miljoner kronor till en renovering av Moforsenbron i Resele. I majoritetens förslag, som antogs, är 1,5 miljoner reerverade och om de pengarna ska användas till renovering eller rivning är inte klart ännu.

I övrigt var det faktiskt inte så mycket motsättningar om nästa års budget.

– Det här känns som under rekordåren på 50- och 60-talet. En lyxig situation som jag hoppas fortsätter, sade Mattias Ahlenhed (VISKB).

Kommunfullmäktige beslutade också om innevarande års partistöd. Partistödet består dels av ett grundstöd och sedan av ett mandatstöd beroende på hur stort pariet blev vid det senaste valet. Enligt förslaget ska det största partiet, Socialdemokraterna, få 648 000 kronor och det minsta, Liberalerna, 44 500 kronor.

Västrainitiativet vill halvera partistödet.

– Det politiska kostar för mycket. Kalla oss populistiska, men vi vill att partistödet halveras, sade Mattias Ahlenhed.

Men övriga partier röstade igenom förslaget.

Unde senare delen av mötet uppstod också debatt kring två motioner från Miljöpartiet kring integration. Det slutade med att majoriteten kom framtill att alla delar i motionen redan vad besvarade. Men vägen dit innehåll en hel del bitska repliker, framförallt inom oppositionen.

Centerns motion om att inrätta ett högstadium i Långsele skickades vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Läs också: Stark budget i Sollefteå.

Läs också: Bra bokslut för Sollefteå.

Mer läsning

Annons