Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor efterfrågan på husrum under Urkult

Annons
Stor efterfrågan på husrum under Urkult

Om en månad är det dags för Urkultfestivalen i Näsåker.

Och arrangörerna har fått ett nytt problem.

Det är stor efterfrågan på husrum för alla som inte vill bo i tält.

- Det skulle behövas en mobil stugby som kunde flyttas hit under festivalhelgen, säger Thomas Tejle, ordförande i Urkult.

Med ljus och lykta har arrangörerna sökt olika lösningar för att hitta nya möjligheter att hyra ut rum.

Att kommunen river flera hyresfastigheter på orten har minskat antalet lediga rum.

- Vi har försökt få ett positivt besked från Vattenfall om att få hyra de lokaler, som företaget har i Näsåker och som står tomma, säger Thomas Tejle.

Kissebohuset och Villan är två Vattenfall fastigheter som i dag står tomma.

- De skulle kunna vara utmärkta för seminarier och kurser som genomförs under festivalen, säger Thomas Tejle.

Men hittills har man inte fått gehör för sina förfrågningar från Vattenfall.

- Ledningen för fastighetsavdelningen sitter i Luleå och hittills har de inte visat något positivt intresse att hyra ut, men det känns lite konstigt att gå förbi ett helt tomt hus, när det behövs, säger han.

Urkultfestivalen innebär att över 3 500 besökare kommer till Näsåker - varje dag. Inte alla sover över, men många musikintresserade från hela landet söker sig till Näsåker de här dagarna.

- Det är barnfamiljer och lite äldre personer som vill ha en annan typ av boende än tält - och vi försöker ordna det om det bara är möjligt, säger Margareta Alton, som hjälper till med bokningarna på föreningens kansli i Näsåker.

- Skolan ställer upp och hjälper till med massinkvartering i skolsalarna. Då ingår en madrass och frukost i priset. Även näsåkersborna ställer upp och hjälper till med boende, men det behövs mer. Om det fanns 50 husvagnar att hyra skulle vi kunna fylla dem snabbt, säger Thomas Tejle.

När festivalen startade för åtta år sedan fanns en viss skepsis bland ortsborna.

- I dag tycker de flesta att det är en trevlig helg, när det kommer mycket folk och är rörelse i byn, säger Margareta Alton.

I år är Urkult också värd för årets arrangörskonferens inom Riksförbundet för Folkmusik och Dans och även för den konferensen skulle Kissebohuset vara utmärkt, menar Urkult.

gaje blixt

Mer läsning

Annons