Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor cannabisodling avslöjad i Långsele

Polisen har avslöjat en större narkotikaodling i Långsele.
Vid ett tillslag fann man flera rum inredda för cannabisodling och två personer sitter häktade misstänkta för grovt narkotikabrott.

Annons

Det var i slutet av oktober som polisen slog till. Polisens spanare hade fattat misstankar mot en man från Stockholm som vistas en hel del i Långsele. Efter bara en kort tids spaning, det hela gick på någon dag, beslutade man sig för att slå till. Inne i huset, som ligger i Långseletrakten fann polisen att större delen av källaren var inredd och anpassad för cannabisodling och odlingen var i full gång.

– Det fanns både torkad cannabis och plantor färdiga att skörda. Totalt skulle jag uppskatta det till mellan tio och 15 kilo, säger Jan Söderlund, chef för spaningsroteln Västernorrland.

Inne i huset fanns också en 41-årig man. Han äger sedan några år den aktuella fastigheten. Men bor egentligen i Stockholm. Han greps på platsen och häktades den 28 oktober.

– Han har erkänt de faktiska omständigheterna, säger Söderlund.

Däremot menar mannen att det inte är så allvarligt att odla cannabis, enligt polisen en inte helt ovanlig uppfattning i dessa kretsar.

Så sent som i förra månaden greps ytterligare en man. Den 41-årige mannens 39-årige bror, även han boende i Stockholm. 39-åringen häktades den 21 november och båda männen är misstänkta för grovt narkotikabrott.

– Har man odlat så här mycket cannabis så är det för att avyttra. Det är väldigt mycket, säger Jan Söderlund.

Det här är den senaste av flera fall av narkotikaodlingar i Ångermanland på kort tid. Så sent som i början av året avslöjades en nästan lika stor cannabisodling i Graninge. Nyligen har det också avslöjats odlingar i Håll, Nordingrå och ännu tidigare en större odling i Husum. I samtliga fall har odlarna nyligen köpt de aktuella husen men bor egentligen någon annanstans.

– Det är billigt att köpa hus här. Och även om det ligger avsides och ensligt till så är det lätt att komma hit. Det är bara att ta E4 uppåt och svänga av en bit, säger Jan Söderlund.

Polisen uppmanar fast boende som får nya grannar att vara vaksamma.

– Man kan inte förutsätta att den som flyttar in är brottslig. Men var gärna nyfikna. Om det helt plötsligt börjar bli verksamhet i ett hus som stått tomt länge så kan det kollas upp. Man kan anonymt vända sig till polisen så kollar vi upp det, säger Söderlund.

Polisen har tagit såväl den torkade som oskördade cannabisen i beslag. Dessutom en hel del teknisk utrustning som de båda bröderna använt till själva odlingen.

Utredningen leds av kammaråklagare Malin Löfgren och åtal kommer att väckas på torsdag.

Mer läsning

Annons