Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark budget i Sollefteå – 72 miljoner kronor mer till verksamheten

I 17 år har Sollefteå kommunalråd Elisabet Lassen (S) deltagit i budgetabete. Aldrig har det, enligt henne, varit så roligt som det senaste. Nästa år budget innebär 72 miljoner kronor mer till verksamheten jämfört med 2016 .

Annons

– Det är första gången jag är med i ett budgetarbete och vi inte behöver besluta om nedragningar utan kan lägga pengarna där de behövs. Alla förvaltningar har fått vad de begärt och vi har dessutom kunnat besluta om extra sastningar, säger Lassen.

Elisabet Lassen (S) kommunalråd

Det förändrade läget har två orsaker enligt kommunalrådet. Dels regeringens välfärdsatsning, men också en bättre befolkningsutveckling. Vad välfärdssatsningen beträftar så innebär den för kommunen 30 miljoner kronor om året under perioden 2017 till och med 2019.

- Det är pengar som ska användas till välfärdssatsningar och det kommer de verkligen att göra också, säger Lassen.

Den andra orsaken till förbättringen är att befolkningsminskningen avstannat. Det blev i och för sig inte så många nya invånare under 2015. Men det var budgeterat med en minskning på 75 personer och det gör stor skillnad. 100 personer innebär cirka 6 miljoner kronor i ökade skatter och andra intäkter.

En del av ökningen beor på asylsökande och flyktingar som fått uppehållstillstånd. Men även den "ordinarie" inflyttningen har ökat och barnafödandet har stigit.

Förutom att alla förvaltningar får som de vill så har en mängd olika specialsatsningar förslagits i budgeten. Arbetsarknadsenheten får till exempel 3 miljoner kronor extra för att jobba med männsior som har svårt med sin egen försörjning. I det arbetet ingår också en viss integration.

Kulturskolan ska bli avgiftsfri, det är för Socialdemokraterna och Vänstern som också står bakom budgeten, en ideologisk fråga. Utöver detta ingår satsningar på ungdomana med 800 000 kronor, man anslår pengar för att utreda högsatdiet och en delning av Vallaskolan.

Inom äldreomsorgen anslås pengar för att försöka jobba bort de så kallade delade turerna.

- Vi har fem miljoner kronor nästa år, samt tre miljoner kronor vardera under 2018 och 2019. De kanske inte räcker helt, men vi ska börja ta bort de delade turerna och i ett första skede minska dem, säger John Åberg (S).

- Delade turer är jättejobbiga och om vi i framtiden ska kunna rekrytera så måste de bort. Redan i dag börjar det bli svårt att rekrytera undersköterskor säger Elisabet Lassen.

På kommunstyresen redovisades också bokslutet för årets fyra första månader. Det tyder på ett överskott med 32,8 miljoner kronor. Betydligt bättre än vad man prognosticerat. Den enda förvaltning som har ett underskott att tala om är Gymnasieskolan, 1,5 miljoner kronor. Men det är i det sammanhanget väldigt lite.

-De var länge sedan man kunde godkänna en ekonomiuppföljning utan att också fatta beslut om att man måste se över kostnader och komma med besparingsförslag, säger Elisabet Lassen.

Budgeten antas slutgiltigt av kommunfullmäktige den 20 juni och eftersom Socialdemokraterna och Vänstern har klar majoritet så lär den gå vidare. Alliansen hade annars ett eget förslag och Västrainitiativet likaså. De reserverade sig till förmån för sina egna förslag men röstades ner.

Läs också: Bra bokslut för Sollefteå 2015

Läs också: Besparingar inom skolan i Sollefteå.

Mer läsning

Annons