Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängd akut – då hamnar ideell förening i kläm: "Finns folk som är desperata"

Ideella föreningen "Sollefteå Framtidens Akutsjukhus" har hamnat i kläm efter beslutet att stänga akuta kirurgin och ortopedin vid Sollefteå sjukhus i sommar.

Annons

Jenny Karlsson i föreningen

– Det finns folk som är desperata och vet inte var de ska vända sig med frågor. De ser oss som sista lösningen, säger Jenny Karlsson i föreningen.

Läs också: Beslutet om ortopedin får verkställas – i väntan på överklagandet

Det här är första av totalt sex veckor som akuta kirurgin och ortopedin vid Sollefteå sjukhus har stängt, och många är de patienter som tvingats till avsevärt mycket längre sjukresor än i normala fall eftersom de hänvisats vidare till Örnsköldsvik och Sundsvall.

– Tyvärr tycker jag att informationen som gått ut från landstinget kring det här är högst bristfällig och så tror jag många medborgare med mig upplever det också. Jag har fått samtal där bland annat en person var näst intill irriterad och tyckte att vår förening skulle gå in och göra någonting.

Läs också: 19 läkare flyr från Sollefteå sjukhus: "Akutmottagningen kan inte öppna efter semestern"

– Det känns olustigt och jag blev lite chockad över det här samtalet. Vi är en ideell förening som jobbar för någonting bra, men sedan får vi sitta och ta emot kritik för någonting som topparna i landstinget beslutat om. Tar man ett sånt här beslut får man också räkna med att stå till svars för konsekvenserna.

– Det är inte juste mot medborgarna att utelämnas med oro och dessutom inte vara tillgängliga. Det här är inte vår uppgift. Vi är en ideell förening och ska inte göra landstingets jobb. De har betalt för detta och därför vill jag nu bolla tillbaka ansvaret till dem, fortsätter Jenny.

Läs också: Stängt eller öppet eller stängt eller...?

Landstinget har information på sin hemsida, men den tycker Jenny Karlsson inte är tillräcklig:

– Nu får vi istället försöka informera eftersom de som tagit de här dåliga besluten har dragit sig undan på semester. Det kan väl ändå inte vara meningen att det är vi, medlemmar i en ideell förening för bevarandet av Sollefteå akutsjukhus, som ska vara tillgängliga och bemöta den här kritiken .

För att göra det bästa av den här situationen som råder föreslår Jenny Karlsson att medborgarna försöker samla in den information som gäller för sjukresor, rättigheter med mera.

– Ring 1177, därifrån får man vägledning och det är det absolut bästa alternativet om man har frågor och funderingar. Dessutom uppmanar jag att man anmäler och lämnar synpunkter om man är missnöjdmed vården. Man kan göra en anmälan till IVO - inspektionen för vård och omsorg eller kontakta patientnämnden som varje landsting har.

Läs också: Primärvårdscheferna rasar mot nedskärningarna: "Får stora konsekvenser för vården i hela Ådalen"

Nils-Gunnar Molin är ordförande i föreningen "Sollefteå Framtidens Akutsjukhus" kommenterar situationen så här:

– Vi har arbetat ideellt i tio månader för att utveckla och inte avveckla vården i länet. Fast vi har absolut inga mandat att gå in och styra upp det politikerna redan beslutat om, men jag kan förstå frustrationen hos allmänheten över situationen som råder idag.

Mer läsning

Annons