Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens aktiviteter över – men vännerna finns kvar: "Vi kommer fortsätta träffas"

Gruppgemenskap, nya vänner och ett sammanhang. På fredagen samlades många ungdomar på fotbollsplanen vid kraftverket i Sollefteå för att träffas och vara med på den sista sommaraktiviteten för i år med "Systrami". Men många av dem hoppas kunna fortsätta att träffas även i framtiden.

Annons

Wileam Alrmhen och Mohammed Abdullah har varit med på nästan alla aktiviteter under juli. På fredagen står grillning och fotboll på schemat. Men framförallt ska de bara umgås och hänga. Wileam och Mohammed kände varandra innan men har också fått många nya vänner genom aktiviteterna.

- Att träffa nya kompisar har varit det bästa, och att träffa Amelie och Emelie, säger Wileam Alrmhen.

Wileam Alrmhen och Mohammed Abdullah har gillat aktiviteterna som varit och lärt känna många nya vänner.

Amelie Åkerlind och Emelie Sundelin har hållt i aktiviteterna under juli månad. De anlitades av Sollefteå kommun genom ungdomsföreningen "Systrami", som de driver och som i vanliga fall är verksam i Tensta i Stockholm. Men under en sommarmånad har tjejernas arbetsfält varit i Sollefteå och båda två är väldigt nöjda.

- Mest lyckat har varit att vi fått en så sammansvetsad grupp, att alla är så fina och snälla med varandra och att de fått nya vänner, säger Amelie Åkerlind.

Marinyo Gberkal siktar på mål.

Uppslutningen på nästan alla aktiviteter har varit över förväntan och de allra flesta av ungdomarna har återkommit flera gånger under månaden. Men det är just gruppsammanhållningen Amelie Åkerlind och Emelie Sundelin återkommer till.

- Vi har aldrig varit med om en så lugn och respektfull grupp tidigare. Det har varit i princip samma grupp hela tiden så vi har blivit bra vänner med varandra och fått bra sammanhållning, säger Amelie Åkerlind.

Grillen förbereds.

Aktiviteterna har varit allt från att prova på gymnastik till att köra gokart och diskutera diskriminering. De har varit helt gratis och frivilliga att gå på och har riktats till ungdomar i kommunen. Framförallt de ungdomar som inte haft möjlighet att åka iväg någonstans eller haft några särskilda planer för sommarlovet. Amelie Åkerlind och Emelie Sundelin kan inte bestämma sig för vilken av aktiviteterna som varit bäst.

- Temadagen om diskriminering blev sjukt lyckad, säger Amelie Åkerlind.

- Teambuilding-dagen första veckan var också lyckad. Då var vi 60 pers, säger Emelie Sundelin.

- Allt har varit lyckat. Att bara hänga på Risön har också varit bra, säger Amelie Åkerlind.

Trots att de är nöjda tycker tjejerna att det känns tråkigt att sluta nu. De bor i Stockholm i vanliga fall och snart återvänder de dit.

- Drömmen vore om det här skulle bli något kontinuerligt, att vi kan komma upp hit från Stockholm och ha aktiviteter på lov. Vi vill ju inte släppa den här gruppen, säger Amelie Åkerlind.

Fotboll, brännboll och grillning stod på schemat på fredagen. Men viktigast var att bara få umgås.

Wileam Alrmhen och Mohammed Abdullah tycker också att det är tråkigt att det är sista dagen, men de tror att de kommer hålla kontakten med sina nya vänner.

- Absolut, vi kommer fortsätta att träffas, säger Mohammed Abdullah.

Och Wileam Alrmhen tror att många av deltagarna fått ut mycket gott av månaden som varit.

- Man har fått något speciellt av det här, säger han.

Läs också: Hoppfulla sommaraktiviteter.

Läs också: Färg fixade festen.

Mer läsning

Annons