Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteåtjejer i dokumentär med drag i: "Det är spännande och ger samtidigt en skön känsla"

Systrarna Matilda och Amanda Sjöström Andersson gillar fart och fläkt.
Lita därför på att de njuter när de susar fram och når en toppfart på 250 kilometer/h efter den korta tävlingssträckan på drygt 402 meter.

Annons

Läs också: Sundsvall raceway ställer in SM-tävling – skapar ilska på sociala medier: "Rent ut sagt förbannad"

– Det är spännande och ger samtidigt en skön känsla, säger Matilda och Amanda och ler.

Det är förstås inte på landsvägen de susar fram utan här handlar det om dragracing. En fartfylld sport som framför allt kräver snabb reaktion, men också kondition.

– Snabb reaktion och kondition hör samman. Sedan krävs det förstås andra goda egenskaper också, berättar systrarna som bildar teamet "Fast Girls".

Amanda och Matilda Sjöström Andersson från Sollefteå.

Matilda 20 år och Amanda snart 19 år är båda erfarna dragracingförare och det är ingen tvekan om att systrarna under de här åren ingett respekt bland konkurenterna runt om i landet. Inte bara bland tjejerna utan även bland de manliga förarna.

Detta genom bland annat två SM-titlar och en mängd framskjutna placeringar i större tävlingar.

– Men vi har många mål framför oss också och vill förstås hävda oss i större sammanhang även framöver, betonar de.

Läs också: 300 kilometer i timmen med "Stålfarfar"

Att de är aktade namn inom motorsporten visar sig då SVT har gjort en timmeslång dokumentär om de här fartfyllda syskonen från Remsle i Sollefteå. SVT följde Matilda och Amanda, samt ytterligare några kvinnliga dragracingförare under säsongen 2015.

– Visst var det lite spännande, skrattar de. Lite ovant förstås, men samtidigt kul också och vi hoppas och tror att det ska bli ett bra program.

Läs också: Modernt bilbygge i 1970-tals åk

I sändningen kommer vi att få följa Matilda och Amanda på tävlingsbanan, i depån och vi kan också avslöja att tittarna kommer att få vara med om ett motorhaveri.

– Vi tappade oljetrycket i 250 knyck och följden blev att motorn havererade och säsongen tog slut för oss. Det är klart att det kändes oerhört tungt just då, men sådan är sporten. Allt kan hända.

Matilda och Amanda gillar fart och fläkt.

Men tack vare pappa Ronnys förmåga att skruva med motorer, och tålamod, hade systrarna en konkurrenskraftig bil igen när säsongen startade 2016.

Inte nog med det. Numera kuskar de land och rike runt i en dubbeldäckare med plats för en tävlingsbil, kök, tv-rum, sovplatser med mera. Det ser verkligen proffsigt ut när de glider in på tävlingsanläggningarna med buss och tillhörande släp som tillsammans är dryga 23 meter långt.

– Två tävlingar återstår innan den här säsongen är över. Först i Sundsvall och sedan har vi EM i Tierp. Vi vill gärna avsluta på ett bra sätt och ta med oss en positiv känsla inför nästa säsong.

Läs också: TV: Ovanlig dragracing i Föne

För en fortsättning på dragracingbanorna blir det definitivt för systrarna som firar 10-års jubileum det här året.

– Vi får väl ta sikte och hoppas att vi får med oss sponsorer på 10 nya år, avrundar de med ett skratt.

Under de här tio åren har teamet växt både i klasser, men efter att Amanda slutade med klassen juniordragster har det fått turas om att köra en tävlingsbil i klassen Super Comp. och bilar de turats om att köra en tävlingsbil. Men från och med nästa säsong kommer det åter att finnas två tävlingsbilar i stallet Fast Girls. En Camaro väntar nämligen på att bli omhändertagen av pappa Ronny i vinter vilken ska köras i klassen Pro Street.

Fotnot: Dokumentären sänds i SVT 1 på fredagkväll 18.30.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning