Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteås kommuns ålderbestämning av ensamkommande ska upp i kammarätten

Kammarrätten ska titta närmare på Sollefteå kommuns beslut att själv åldersbestämma ensamkommande flyktingbarn och neka flera av dem boende. Det står klart sedan kommunen nu beviljats prövningstillstånd i en högre rättsinstans.

Annons

I slutet av förra året fattade Solleteå kommun egna beslut i fem fall. Det handlade om fem personer som man ansåg vara betydligt äldre än 18 år och att de därmed inte kan bo i ett hem för barn.

"Barnen" fick lämna respektive boende och istället flytta in i något av Migrationsverkets ordinarie asylboenden. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten och rätten gav de överklagande rätt. Inte för att kommunen nödvändigtvis gjort en felaktig bedömning, utan för att en kommun, enligt rätten, inte kan ändra ett beslut som tidigare fattats av Migrationsverket. Det måste Migrationsveret göra själv.

Sollefteå kommun grunnade ett par dagar på domslutet och beslutade sig sedan för att övreklaga.

– Det är viktigt att få ett principiellt avgörande i frågan. Vi kan inte ha en ordning där personer som uppenbart är äldre än 18 år ska ha rätt att bo med och samma rättigheter om barn enbart för att de en gång registrerats som barn av Migrationsverket, sade Maria Lindsbo, chef för Individ och famlijeomsorgen.

För att kammarrätten ens ska ta upp ärendet måste prövningstillstånd beviljas. Nu har det kommit och ärendet tas förmodligen upp i domstolen efter semestrarna.

I samband med att överklagandet lämnades in ansökte Sollefteå kommun också om inhibition av förvaltningsrättens beslut, alltå att beslutet inte skulle börja gälla förrän öveklagandet behandlats. Någon inihibtion blev det emellertid inte, och det skulle teoretisk inebära att de som överklagat har rätt att flytta tillbaka till barn- och ungdomsboendena tills vidare.

Men det är inte aktuellt.

– Det är upp till Migrationsverket, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

Läs också: Sollefteå kommun förlorade i förvaltningsrätten.

Läs också: Därför överklagar Sollefteå kommun.

Mer läsning

Annons