Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteås enda greker

/
  • Majlinda och Christo Sadushi och dottern Annabella har nyligen kommit till Resele.
  • Mycket är naturligtvis ännu nytt och osäkert för familjen Sadushi.
  • Emiliano, Teodori och Anabella trivs i Resele.
  • För sex dagar sedan kom familjen Sadushi till Resele utanför Sollefteå. På grund av den ekonomiska krisen tvingades de lämna sitt hemland Grekland. Nu hoppas de på ett bättre liv, jobb och utbildning i Ådalen. Samtidigt är oron över situationen i Grekland stor.

Familjen Sadushi flydde krisen i Aten: "Vi är mycket lyckligare här".

Annons

Från mångmiljonstaden Aten till lilla Resele utanför Sollefteå.

Familjen Sadushi fick nog av den ekonomiska krisen i hemlandet – och hoppas nu på ett bättre liv i Sverige.

– Läget är katastrofalt i Grekland just nu.

Snön ligger gnistrande vit utanför det lilla röda huset i Österrå, termometern visar flera minusgrader.

I det spartanskt möblerade köket sitter familjen Sadushi samlad runt bordet; mamma Majlinda och pappa Christo tillsammans med sina fyra barn, Alexander, Teodori, Emiliano och Annabella. För sex dagar sedan kom de till Resele.

De pratar och gestikulerar engagerat. Äldste sonen Alexander får tolka när familjen ska berätta sin historia om hur de hamnade i Österrå.

Första gången de kom till Sverige var redan 2010, då som asylsökande i Småland. Föräldrarna är födda i Albanien men har bott många år i Grekland. Sommaren 2012 utvisades de och fick resa tillbaka till Grekland.

– Men vi hade ingenting där då. När den ekonomiska krisen slog till förlorade vi båda våra jobb, säger mamma Majlinda.

De tvingades bo hos släktingar. Inga jobb fanns att få och någon ekonomisk hjälp från regeringen fick de inte.

– Eftersom vi är födda i Albanien sa myndigheterna att vi inte var berättigade till ens barnbidrag. Även om alla våra barn är födda i Grekland.

I oktober 2013 lämnade de återigen sitt hemland, fast beslutna om att ta sig tillbaka till Sverige och starta ett nytt liv. Via vänner i Stockholm fick de tips om Resele utanför Sollefteå. Och så blev det.

– Nu vill vi att våra barn ska börja skolan här, och att vi får jobb. Vi kan städa toaletter, bara vi får jobba, säger pappa Christo.

Tidigare har han jobbat som lastbilschaufför och inom industrisektorn. Majlinda har jobbat som städerska och i restaurangbranschen.

Hela familjen säger att de tycker väldigt mycket om lugnet, naturen, snön och människorna i byn.

– Jag förstår inte varför alla utländska människor flyttar till storstäderna i Sverige. Här finns ju hur mycket plats som helst.

Om familjen stannar blir de tämligen unika. Enligt statistik från 2013 finns inga grekiska medborgare eller personer födda i Grekland alls bosatta i Sollefteå kommun.

Samtidigt som familjen nu alltså försöker påbörja ett liv i Sverige, är de oroade över situationen i Grekland. Släkt och vänner finns kvar i landet.

Majlinda får tårar i ögonen när hon pratar om sitt hemland. Hon berättar att många gör som de har gjort; lämnar Grekland och flyttar till andra europeiska länder i hopp om ett bättre liv.

Bland alla främmande ord när Majlinda och Christo talar om Grekland på sitt eget språk hörs ett ord om och om igen som har samma betydelse på svenska:

"Katastrof".

– Det är politikernas fel. När andra europeiska länder lånade ut pengar tog de bara allt själva. Pengarna måste gå till folket, säger Majlinda.

Irritationen är uppenbar.

– De som styr i Grekland är ansvariga för att det har blivit som det blivit.

På frågan om de vill stanna i Sverige för gott, eller om de hoppas på att kunna flytta tillbaka till Grekland kommer svaret från föräldrarna fort.

– Det måste barnen få avgöra. Deras framtid är det viktigaste.

Och barnen verkar trivas. De pratar redan bra svenska och drömmer om att bli fotbollsproffs, polis, tolk och balettdansös. Om att få gå i skolan och om att träffa nya vänner.

– Jag hoppas att mamma får ett jobb här så att vi kan stanna, säger Annabella, 7 år, och ger sin mamma en kram.

Familjen bor tillsammans med Per-Olof Swing, kantor i Resele. Han hjälper familjen så mycket han kan.

– Nu är det upp till Reselebygden att försöka hjälpas åt att hitta något slags jobb till någon av föräldrarna så att de kan bli kvar, säger han.

Familjen gör sig redo för att gå ut en sväng i snön. Pappa Christo stannar upp; vill säga något.

– Vi är mycket lyckligare här än vi var i Grekland. Och vi är väldigt tacksamma för all den hjälp vi fått av människor i Sverige, både här och när vi kom till Stockholm.

Mer läsning

Annons