Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteås äldrevård i topp

Äldreomsorgen i Sollefteå är bäst i länet enligt en ny mätning. Kommunen ligger dessutom långt över riksgenomsnittet.
– Det känns bra. Men man måste ändå vara lite skeptisk mot sådana här mätningar, säger äldreomsorgschef Jerry Mähler.

Annons

Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) har sammanställt uppgifter från 220 kommuner runt om i landet. SKL har tittat på 28 olika faktorer inom hemtjänsten och på särskilda boenden. I Västernorrland deltog alla kommuner utom Timrå i mätningen.

Om man ser till hemtjänsten är Sollefteå klart bäst i länet, med 27 poäng av 33 möjliga. Riksgenomsnittet ligger på 22.

När det gäller äldreomsorgen ligger Sollefteå även här i topp, tillsammans med Kramfors. Båda kommunerna får 46 poäng av 55 möjliga. Riksgenomsnittet här ligger på 37.

– Sollefteå och Kramfors kommuner samarbetar väldigt mycket, och lär av varandra. Det kan vara en orsak till att vi båda ligger bra till, säger Jerry Mähler.

Han poängterar samtidigt att även om Sollefteå uppvisar ett bra resultat, så finns det förbättringsområden i kommunen. Han pekar särskilt på hur många gemensamma aktiviteter som erbjuds under helgerna och möjlighet till internetuppkoppling på rummen i särskilda boenden.

– Här hamnar vi lite lågt. Vi får jobba med att organisera mer aktiviteter på helgerna. Det är väldigt viktigt, särskilt under storhelgerna vill man ha något extra.

När det gäller internetuppkopplingen tror Jerry Mähler att det kommer att bli allt vanligare i framtiden.

– Men det är ett långsiktigt arbete. Det ligger egentligen på IT-avdelningen och är också en kostnadsfråga. Men självklart kommer de som flyttar in på särskilda boenden i framtiden att vilja ha uppkoppling på rummen.

Han säger att han är glad över det fina resultatet i undersökningen, och tror till stor del att det beror på långsiktigt och förebyggande arbete, bra personal och bra chefer.

Men samtidigt är han aningen skeptisk till den här typen av mätningar, och säger att det säkert finns undersökningar där Sollefteå inte skulle ligga lika bra till.

– Jag tror att det är farligt att slå sig för bröstet, luta sig tillbaka och vara nöjd. Man måste hela tiden försöka bli bättre.

De parametrar SKL har haft med i mätningen gäller allt från hur många gånger i veckan hemtjänsttagaren erbjuds dusch och promenader till vilka aktiviteter som anordnas och om man kan välja att bo tillsammans med sin make eller maka på särskilda boenden.

Mer läsning

Annons