Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteåpolitikerpå rikskongressen

Annons
Sollefteåpolitiker

på rikskongressen

Språkrörsröra och torskhot. Så behandlades Miljöpartiets kongress i Sundsvall i riksmedia. Från Sollefteå deltog Lo Högberg och Tonny Molander. De har en annan bild av kongressen.

- Mycket bra, vi är verkligen stärkta, säger de.

Högberg och Molanders allmänna känsla är att partiet nu är på gång och att det är en stor uppslutning bakom de båda nyvalda språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

- Det blir ett lyft för partiet, tror Högberg.

Duon från Sollefteå väckte en hel del uppmärksamhet när de förde fram förslaget att lyfta fram andligheten jämsides med politiken i partiprogrammet.

- Andlighet har ingenting med religion att göra. En människa är inte bara en biologisk varelse, den är psykisk också, poängterar Högberg

- Var och en kan ha sin egen privata definition av andlighet. Men man måste erkänna att den finns, säger Molander.

Nu antogs inte förslaget av kongressen,.

- Nästan en tredjedel var för det och jag är väldigt glad över att vårt initiativ till ett grönt nätverk för andlighet blev uppskattat. Vi fick ett 60-tal namn på en gång. Jag skulle tror att redan nästa kongress så skulle vi kunna gå igenom det här förslaget, säger Lo Högberg.

Tonny Molander tog ett steg in i miljöpartiets topp. Han blev invald i den arbetsgrupp som ska arbeta firma partiets drogpolitiska program. Det är frågor som Molander engagerat sig i och han vill kämpa hårt för vad han kallar sociala investeringar.

- En plats på ett behandlingshem kostar ungefär en halv miljon kronor om året, en plats på ett fängelse cirka 1 miljon kronor per år. En aktiv missbrukare kostar 21 000 kronor om dagen, den blir ungefär 7 miljoner kronor om året, berättar han.

Molander och Miljöpartiet vill sätta in resurser i ett tidigt skede så att det inte bli någon missbrukare över huvudtaget.

- En lärare kostar mellan 300 000 - 400 000 kronor om året. Satsar man på en extra lärare i en klass och det skulle innebär att man slipper en människa på et behandlingshem så har man tjänat på det, resonerar han.

Arbetet med att ta fram det drogpolitiska programmet har redan påbörjats och det ska vara klart i god tid innan valet i september.

Den stora frågan i övrigt på kongressen var sänkt arbetstid. Miljöpartiet vill ha 35-timmarsvecka.

- De som arbetar idag stressar och de som är arbetslösa stressar för att de inte har något arbete. Samtidigt blir långtidssjukskrivningarna allt fler. Vi tror att en satsning på kortare arbetstid ger resultatet att sjukskrivningarna också minskar. dessutom har det också en andlig aspekt. Människor måste få mer tid för sig själva, säger Lo Högberg.

Det är bara fyra månader kvar till valet och Miljöpartiet har inte direkt rosat marknaden hittills. Men Högberg och Molander tror att det finns tid kvar att göra något bra, både i riksdagsvalet och kommunalvalet.

- I kommunalvalet hoppas vi på minst fyra mandat i fullmäktige. Då skulle jag komma in, berättar Tonny Molander.

Miljöpartiets kommunlista i Sollefteå ser ut så här: Lo Högberg, Margareta Alton, Karl-Erik Hansson, Tonny Molander, Gun Gabrielsson, Peder Petersen, Ylva Bergstedt, Philip Alton och Svea Telje.jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons