Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteåbo får djurförbud

En man i Sollefteå kommun har belagts med djurförbud.
Länsstyrelsen har konstaterat brister i djurhållningen på mannens gård vid flertalet olika kontroller.

Annons

Så sent som i december beslutade länsstyrelsen att mannen inte fick behålla 19 av sina kor. Mannen hade tidigare fått ett föreläggande om att samtliga djur skulle ha tillgång till torra och rena liggplatser samt skydd mot väder och vind.

Bristerna åtgärdades inte och djuren såldes vidare till en ny ägare utanför länet.

Läs mer: Djurbesättning omhändertogs i Sollefteå

Sedan 2009 har mannen totalt fått fem förelägganden utan att några "varaktiga förbättringar skett". Mannens gård ligger en bit utanför Sollefteå.

Föreläggandena har i huvudsak handlat om brist på torra och rena liggplatser och skydd, att ligghallen varit för liten, att djurens hull varit under medelgott, dåligt med strö, skaderisker och djurgrupper som blandats på ett enligt länsstyrelsen felaktigt vis. Könsmogna kvigor och tjurar har gått tillsammans, liksom djur med och utan horn.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att bristerna har varit av en "grundläggande karaktär" och att mannen saknar insikt och förståelse för "de grundläggande behoven hos de djurslag som kontrollerats".

Mannen beläggs nu med ett djurförbud som gäller tills vidare, det vill säga fram tills dess att behörig myndighet upphäver det. Förbudet är begränsat till att gälla enbart livsmedelsproducerande djur och hästar.

Rent konkret får mannen inte utfodra, vattna, rasta, sköta, arbeta med, transportera eller äga djur. Han får heller inte ha ett faktiskt inflytande över djurhantering.

Senast den 17 mars ska mannen ha gjort sig av med de livsmedelsproducerande djur och hästar som han äger.

Mer läsning

Annons