Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå vill yrkesutbilda vuxenelever

/

Sollefteå kommun fortsätter att satsa på yrkes- och lärlingsutbildningar för vuxna.

Inför 2014 har man ansökt om totalt 83 platser – en rejäl ökning jämfört med i år.

Annons

Skolverket erbjuder kommuner att ansöka om statsbidrag för att bedriva yrkesvux-, yrkesförar- och lärlingsutbildning för vuxna. I Sollefteå har den här typen av utbildningar erbjudits i ungefär fyra år. Inför 2014 har kommunen ansökt om sammanlagt 29 fler platser jämfört med i år.

– De här utbildningarna är jättebra för att säkra kompetensförsörjning i Sollefteå, säger Maria Modin, chef på Reveljen, lärcentrum för vuxna i Sollefteå.

– Vi har väldigt hög ungdomsarbetslöshet i kommunen, sådana här utbildningar kan fungera som en väg in på arbetsmarknaden.

En lärlingsutbildning innebär att eleven tillbringar minst 70 procent av tiden på en arbetsplats.

– Vi har gott om företagare som ställer upp, men det har varit lite svårt att locka elever till de här platserna, säger rektor Christer Sjödin.

Yrkesvux- och yrkesförarutbildningarna är mer utformade som gymnasieprogram, med skillnaden att man bara läser den yrkesinriktade delen av utbildningen. Man kan utbilda sig inom allt från företagsekonomi och servering till omvårdnad och trädgård. Dessa platser brukar fyllas snabbt. Man kan bara gå utbildningarna från och med det år man fyller 20.

I mitten av december får kommunen svar på om de får alla 83 platser man sökt om finansierade.

– Det här är jättebra för de som valt fel på gymnasiet, eller som inte har gymnasiekompetens alls. De som står längst ifrån arbetsmarknaden prioriteras när platserna tillsätts, säger Christer Sjödin.

Mer läsning

Annons