Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå vill minska antalet politiker

/

120 politiker blir 30 och sex facknämnder blir en. Så kan Sollefteå kommuns framtida politiska organisation se ut.

– Vi vill anpassa oss till samhällsutvecklingen, säger kommunalrådet Elisabet Lassen (S).

Annons

Kommunen har sedan i mars sett över den politiska organisationen. Nu finns två färdiga förslag som ska behandlas av kommunstyrelsen. I det första förslaget, det mest dramatiska, avskaffas alla facknämnder, alltså barn- och skolnämnden, individ- och omsorgsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden, vård- och äldrenämnden samt kultur, utbildnings- och fritidsnämnden. Samtliga deras frågor lyfts i stället upp till kommunstyrelsen. För att stötta kommunstyrelsen inrättas fyra utskott. Det blir arbetsutskott, samhällsutveckling, unga och lärande samt vård och omsorg.

– Vi har en onödigt stor organisation i dag. Med små förändringar har det sett likadant ut väldigt länge, säger Elisabet Lassen.

Försämras inte demokratin om man minskar antalet politiker?

– Nej, vi har lagt det här förslaget med fokus på maximal medborgarnytta. Jag tror att man kan få en betydligt bättre helhetssyn så här. Som det fungerar i dag är det för många företag i företaget, säger Lassen.

I förslaget till ny organisation ingår också att vitalisera kommunfullmäktige och ge den församlingen en större möjlighet att ta egna initiativ till strategiska planer, prioriteringar och mål. Några förändringar i antalet ledamöter där, 46 stycken, är inte föreslaget.

Kommunen har bland annat varit i Tierp på studiebesök. Där införde man den här organisationen efter valet 2006. Då hade ett tiotal kommuner infört den modellen. Efter det senaste valet var det ett 30-tal kommuner och det blir allt fler.

Det finns ytterligare ett förslag. Då har man kvar tre nämnder. Förutom kommunstyrelsen även en vård- och omsorgsnämnd samt en nämnd för unga och lärande. Kommunstyrelsen ska nästa månad ta ställning i frågan och sedan ska kommunfullmäktige fatta beslut. Meningen är att den nya organisationen ska träda i kraft efter valet.

En ny politisk organisation ställer i sin tur också krav på en förändrad tjänstemannaorganisation. Finns det bara en nämnd så är det rimligt med bara en förvaltning, men med flera verksamhetsenheter. Hur det ska se ut ska utredas när man antagit en ny politisk organisation.

Mer läsning

Annons