Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå vill ha serverhall

/
  • – Vi kanske inte kan locka Microsoft. Men det finns väldigt många andra mindre kända tänkbara kunder, säger Mikael Näsström, Sollefteå näringslivskontor.
  • Facebooks nybyggda serverhall i Luleå.

Luleå har Facebooks stora serverhall.
Google och Microsoft har etablerat sig i Finland. Nu ger sig Sollefteå in i leken.
– Det är en växande bransch. Kurvorna pekar rakt uppåt, säger Mikael Näsström från kommunens näringslivskontor.

Annons

Behovet att lagra information blir allt större. Man ser egentligen inget slut på intresset. För att klara lagringen krävs större serverhallar och sådana byggs också lite varstans.

I Sollefteå finns flera goda förutsättningar. Klimatet, tillgång till ren el, kylvatten och inte minst ett väl utbyggt fiberoptiknät.

– Vår kommun producerar näst mest vattenkraft i landet. Det är grön el och väldigt viktigt för de här företagen.

Det kalla klimatet är också en fördel. Anläggningar av den här typen måste jobba mycket med kyla och då blir det naturligtvis billigt vinterhalvåret. Dessutom finns i Sollefteå bra tillgång till kylvatten från Ångermanälven.

– Vi håller just nu på med en förstudie där vi ser över vilka tillgångar vi har. Man får heller inte bortse från att Sollefteå tillhör stödområde 1 och vi har dessutom en energirabatt inom kommunen och det här är elintensiva anläggningar, säger Mikael Näsström.

Härnösands och Timrå kommuner har i ett par års tid bedrivit ett liknande projekt. I de fallen handlar det om att specifikt locka den här typen av anläggningar till Utansjö respektive Vivsta, alltså till redan befintliga fabriksbyggnader. Sollefteå kommun klev in i projektet i höstas och arbetar utifrån idén att man ska bygga nytt.

– Ofta krävs det så stora ombyggnationer att det inte blir dyrare att bygga nytt, säger Näsström.

Länsstyrelsen har stöttat projektet. De pengarna går till bland annat till konsulter. Sollefteå kommun ska ta fram ett prospekt som ska var klart till sommaren. När det är klart kan man gå ut och erbjuda tänkbara kunder en lösning.

Men det gäller att hitta kunderna också. Mikael Näsström har band annat besökt Facebooks pågående bygge i Luleå. Dessutom finns ett samarbete med Business Sweden.

– Det tar tid att göra förstudien men när det väl kommer till beslut så kan det gå fort med en etablering. Därför måste vi vara grundliga och ha allting klart. Om ett företag vill etablera en serverhall i Sollefteå så ska allt med elanslutning, detaljplan och allt annat vara färdigt.

I dagsläget har man bland annat tittat på Västra fältet på Nipanområdet. Där finns 40 000 kvadratmeter som skulle kunna lämpa sig för ett hallbygge och fastighetsägaren Klövern är intresserad. Men Näsström letar efter ytterligare områden i Sollefteå som skulle kunna passa.

Mer läsning

Annons