Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå satsar på BB-turism

/
  • Hanna Hedvall på Sollefteå BB välkomnar lilla Lina, knappt ett dygn gammal.
  • Mamma Veronica Sundström och Hanna Hedvall beundrar Sollefteå BB:s senaste nytillskott, Lina, som föddes för ett knappt dygn sedan.
  • Nyast på BB är Lina, här med Karin Leiknes och mamma Veronica Sundström.
  • Karin Leiknes och Hanna Hedvall är ambassadörer för Sollefteå BB:s pionjärsatsning på BB-turism. Modellen hämtades från Norge.
  • Karin Leiknes och Hanna Hedvall är ambassadörer för Sollefteå BB:s pionjärsatsning på BB-turism. Modellen hämtades från Norge.
  • Yngst på BB är Lina, knappt ett dygn gammal.
  • Veronica Sundström och nyfödda dottern Lina trivs på Sollefteå BB.

Sveriges minsta BB sticker ut hakan och marknadsför sig på bred front.
Med det nya konceptet BB-turism vill Sollefteå locka mammor från när och fjärran – men också slå ett slag för kvinnors rättigheter.

Annons

Den lilla hjärtformade broschyren med ett sovande spädbarn på framsidan finns redan i Stockholm och Härnösand. Inom kort kommer den att dyka upp på allt fler orter i Norrland – Backe, Hammarstrand, Hoting med mera – men också i storstadsregionerna i södra Sverige.

– Många i västra Ångermanland och Jämtland har närmare hit än till Östersund. De kom hit förr – de kan komma hit igen! säger Karin Leiknes.

– Nu startar vi ett upprop, inte bara till de som själva väntar barn utan också barnbarn – mor- och farmödrar, fastrar och mostrar och alla andra släktingar. Är någon gravid – ta hem dem hit!

Det fria vårdvalet gör det i dag möjligt att själv välja var man vill föda. Meningen med kampanjen är att blivande föräldrar ska ta sig en rejäl funderare över var och hur man vill föda sitt barn.

– Många tänker kanske inte så långt utan godtar bara närmsta sjukhus. Men det finns möjligheter att föda på andra sätt, säger Hanna Hedvall.

I storstadsregionerna är det svårt att ha inflytande. Dagen för förlossningen kan det vara fullt på "hemmasjukhuset" och mamman kan skickas 10-12 mil eller mer för att föda.

På många större sjukhus är det dessutom närmast en omöjlighet att få stanna kvar efter en normal förlossning. Om inga medicinska komplikationer tillstött blir mor och barn hemskickade efter bara några timmar.

– Vi ska inte bara godta försämringar för kvinnor i allmänhet och nyblivna mödrar i synnerhet, säger Hanna Hedvall.

– Varje förlossning är individuell och även allt gått bra kan man ändå uppleva stor osäkerhet; speciellt för förstföderskor kan det finnas många frågetecken. Man kan behöva mer tid, stöd och vila. Hos oss får man stanna så länge man behöver – och vi har utrymme för papporna också.

Sollefteå BB framhåller gärna de egna fördelarna – tryggheten i att känna till förutsättningarna, möjligheten till tid med familj och barn, akutsjukhusets dygnet-runt-beredskap, tillgång till specialistkompetens som till exempel barnläkare.

Men med BB-turismen går man ett steg längre. Karin Leiknes och Hanna Hedvall har varit i kontakt med bland annat Österåsens hälsohem och lokala hotell för att kunna erbjuda ett boende med guldkant.

– Tänk att bo några dagar på Österåsen innan förlossningen, lyxa till det med varma bad, massage och god mat. Det finns gott om tid att bekanta sig med oss och miljön här på BB, säger Hanna Hedvall.

– Sedan kommer man hit för en planerad förlossning. Och kanske åker man tillbaka till Österåsen efteråt, för några extra dagar med familjen. Och i Sollefteå har man kanske både släktingar och vänner som får vara med från början.

Förlossningsavdelningen erbjuder både en personlig visning av BB samt hjälp att hitta ett passande boende.

– Även landstingets egna lägenheter kan komma i fråga om de står tomma. Det finns många möjligheter, summerar Karin Leiknes.

Annons