Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå kräver matbutik i centrum

Det kan väl inte vara rätt att man ska måsta betala buss och taxiresor för att kunna köpa sin mat?

Annons

Sedan Ica Trollet flyttade utanför grindarna för att försöka få mer bilburna kunder, så har Sollefteå centrum blivit utan matbutik.

På 90-talet hade vi fem matbutiker utefter Storgatan: Hågesta Livs, Lindevalls, Hemköp, Konsum, Ica Trollet, plus en på Torggatan och en på Jämtgatan. I dag finns det ingen.

Inte kan väl under åren kundtillströmningen ha minskat så mycket att det inte bär en butik? Nej, blir svaret.

Däremot så har servicegraden minskat och lönsamhetsgraden har ökat, handlarnas vinster har stigit och priserna i butikerna har gått upp i rask takt. Dagens Icahandlare hittar man bland de högsta inkomstklasserna i landet.

Hälften av stadens befolkning bor och arbetar i city, och många av de boende är beroende av rollator eller rullstol för att kunna uträtta sina ärenden, bland annat inköp av mat. De har ingen chans att komma till en matbutik av egen kraft utan är tvingade att förlita sig på andra.

Det kan väl inte vara rätt att man ska måsta betala buss och taxiresor för att kunna köpa sin mat? Nej! Se till att vi får en riktig matbutik i city, kommunchefer.

Vad tycker exempelvis Sollefteå camping om den uppkomna situationen? De som i sin marknadsföring framhållit närhet till stadens butiker i centrum med gångavstånd bland annat till en välsorterad matvarubutik. Risken finns att campingen förlorar gäster. Tillströmningen av turister minskar, handeln förlorar kunder och Sollefteå tappar sin slogan ”En kraftfull kommun”.

Tänk om vi hade en Sten Forsberg som Härnösand har! Han ordnade så att Willys etablerade sig i före detta Härnöhallen i Härnösand, och i farten fick Kramfors också en Willysbutik.

Lilla Kramfors har numera tre stora matbutiker i centrum. Icahandlaren där gjorde tvärtom, han flyttade Kvantum ifrån utkanten in till centrum, vis av skadan av att ligga utanför.

I Sollefteå har vi ingen matvarubutik i centrum, vi har även tappat vår spelbutik så i mitt och även andras fall har vi slutat tippa på trav, det blev billigast så, ”bittert”.

Jag hoppas det löser sig så att vi får en riktig matbutik i centrum (city) snarast!

Bengt Lindqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons