Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå kommun vill satsa på närproducerad mat: Blir andelsägare till jordbruk i Resele

Sollefteå kommun blir andelsägare i ett jordbruk. De har köpt 15 andelar av Nyttogården i Resele. Allt för att öka andelen närproducerade råvaror i de kommunala köken.

Annons

Avalet med nyttogården sträcker sig över två år. Som andelsägare är kommunen garanterade produktion av råvaor från den andel odlingsmark man betalar för, cirka 1500 radmeter. Målet är att få högkvalitativa råvaror som kål, rotsaker, baljväxter, örter sallad med mera. Dessutom ges kommunen som andelägare också möjlighet till självplock av en del bär och frukt.

Jonny Ohlsson, kostchef Sollefteå kommun.

Jonny Ohlsson är kostchef i Sollefteå kommun. Han har jobbat hårt för att ge lokala jordbrukare och livsmedelsproducenter möjlighet att leverera till kommunen. I våras genomfördes en mindre upphandling, tillsamans med Kramfors kommun, med syftet att ge de lokala småproducenterna en chans.

Läs också: Lokalproducerad mat på menyn i Sollefteå: "Det ger arbetstillfällen och håller landskapen öppna"

Men trots möten, dialoger och ändrade upphandlingsunderlag så kom inga anbud. Ohlsson misströstade först. Men kom sedan på idén att gå in som andelsjordbrukare.

– Kommunen kan inte driva ett eget jordbruk. Men så här kan vi göra, säger han.

Enligt Jonny Ohlsson är Sollefteå första kommunen som blir andelsägare i ett jordbruk.

– På det här sättet säkerställer vi inte bara att vi får en ökad andel närproducerat i köken utan stärker också den lokala jordbruksnäringen, säger han.

Dessutom kan man ge möjlighet för förskolor och andra att göra studiebeök på Nyttogården. Där kan de självplocka och lära sig var maten kommer ifrån.

Några stora pengar handlar det inte om. Kommunen köper andelar för 125 000 kronor i år och lika mycket nästa år.

– Det motsvarar ungefär en procent av kommunens budget för livsmedelsinköp, säger Ohlsson.

Avtalet med nyttogården i Resele gjordes i en så kallad direktupphandling. Om det skulle etableras fler större andelsjordbruk i kommunen så kommer upphandlingen att konkurrensutsättas.

Dessutom kommer man att fortsätta arbetet med att få fler lokal leverantörer att lägga in anbud.

– Den politiska vilja är att kommunen ska öka andelen lokalproducerat och då måste vi jobba för det, säger Jonny Ohlsson.

Läs också: Nära mat från Ångermanland.

Mer läsning

Annons