Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå imponerar på EU

/
  • Mikael Sjölund, Christine Mai, Elisabet Lassen, Johnny Högberg och Kerstin Brandelius-Johansson.

Satsning på handikappturism värd många miljoner.

Annons

Sollefteå kommuns satsning på handikappturism uppmärksammas nu av EU.

Kommissionen är mycket imponerad av det arbete man gör i Sollefteå.

I veckan har kommunalråd Elisabet Lassen (S), kommunchef Johnny Högberg och Mikael Sjölund (S), ordförande i kultur-, utbildnings- och fritidsnämnden, varit i Bryssel.

Under besöket har de bland annat haft möten med kommissionstjänstemän om Sollefteå kommuns satsning på turism för funktionshindrade.

– De var väldigt intresserade och blev imponerade när vi berättade om det vi redan gjort, säger Johnny Högberg.

Sollefteådelegationen har bland annat träffat Christine Mai, sakkunnig i medborgarfrågor, och Kerstin Brandelius-Johansson, verksamhetschef vid Mid Sweden European Office.

– Förhoppningen är att hitta europeiska samarbetspartners, vilket underlättar om vi vill kunna ta del av EU-medel, säger Högberg.

EU-kommissionen har startat Calypsoprogrammet, ett initiativ för att främja resande i missgynnade grupper. Inom ramen för detta kan det finnas möjligheter för Sollefteå att utveckla satsningen på funktionshindrade.

– Även det här med seniorresande har blivit ganska hett. I Sollefteå har vi redan tillgänglighetsanpassat så mycket att det skulle kunna fungera bra här.

Satsningen i Sollefteå inleddes för lite drygt ett år sedan i samarbete med designprofessor Michael Hart.

Hart har räknat ut att om man bara kan nå en procent av den tänkta målgruppen, alltså funktionshindrade, i Mellaneuropa så skulle det innebära 40 miljoner kronor till Sollefteå kommun.

I Tyskland har projektet fått stort medialt genomslag och en tysk resebyrå vill nu arrangera resor till Sollefteå.

– Ska man ha någon chans i turistnäringen måste man ha en nisch. Och Sollefteås nisch är just idrott och tillgänglighet, säger Högberg.

Mer läsning

Annons