Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå HVC miljoninvesterar

/
  • – Vi investerar stort både i säkerhet och effektivitet, säger Tomas Andersson fån Eon Värme.
  • – I månadsskiftet mars/april börjar vi leverera egen el, säger Tomas Andersson
  • – De investeringar vi gör nu är för de närmaste 20 till 25 åren, säger Tomas Andersson.

Värmeverket i Sollefteå, hetvattencentralen, genomgår en omfattande upprustning just nu.
Eon Värme satsar drygt 20 miljoner kronor.
Den tyngsta delen i upprustningen är en helt ny turbin med vilken hetvattencentralen ska producera egen el.

Annons

Hetvattencentralen i Sollefteå togs i bruk 1986. Den byggdes för att i första hand serva det intilliggande sjukhuset med värme. Men verksamheten har vuxit och i dag har anläggningen 450 kundanslutningar och säljer cirka 65 GWh värme per år. Men 27 års verksamhet sliter på grejerna och för tre år sedan råkade man ut för ett allvarligt avbrott. Samtliga kunder, däribland sjukhuset, blev utan värme en smällkall vinterdag.

– Det inträffade flera fel samtidigt. Först var det en kabel som fick överslag och när vi skulle starta reservkraften så fungerade inte den, berättar Tomas Andersson, gruppchef på Eon Värme.

Tredje felet inträffade när elnät skulle lägga om matningen. Då gick brytaren sönder.

Händelsen innebar att Eon gått igenom hela anläggningen och dels fixat den gamla reservkraften. Dessutom investeras nu i helt ny reservkraft. Det är ett större dieselaggregat som ska vara på plats senare i vinter. Den är på ungefär 1200 hästkrafter, motsvarande tio personbilar med gasen i botten.

– Med den ska vi kunna köra full produktion i värmeverket under en vecka vid ett långvarigt strömavbrott, säger Tomas Andersson.

Redan i våras installerades en helt ny oljepanna på Nipanområdet, eftersom den norra delen av stan varit mest sårbar vid problem på fjärvärmenätet. I värmeverket har man också rustat upp anläggningen rent allmänt.

– Vi har två fastbränslepannor på femton respektive sju megawattimmar. Den mindre pannan är från 2003 och ganska ny. Den stora är från 1986. Men vi har gått igenom den och den är i väldigt bra skick, säger Andersson.

Därför gör man nu en stor satsning för de närmaste 20-25 åren. Den största delen av investeringen går till en helt ny turbin som med ånga från fastbränslepannan ska producera egen el.

– Vi räknar med att producera fyra gigawattimmar el om året.

Det är ganska mycket elektricitet, det skulle räcka till årsförbrukningen för 625 hushåll. Den större delen, 3 gigawattimmar, går till hetvattencentralens egen produktion. Resten säljer man.

– Elpriserna har i och för sig gått ner sedan vi började räkna på det här. Men det är en hyfsat bra affär, säger Tomas Andersson.

Hetvattencentralen i Sollefteå är en av de första i landet som gör en sådan här satsning på egen el. Att det inte gjorts tidigare beror på att tekniken först nu gör det möjligt. Den turbin man installerar är något enklare än de betydligt effektivare men avsevärt mycket dyrare turbiner som vanligtvis används.

 

■ Fakta: Hetvattencentralen

Två fastbränslepannor på 15 respektive 7 megawatt

Tre oljepannor på 5,8 megawatt vid HVC samt en oljepanna på Nipan och en i den östra delen av nätet.

Vid temperaturer ner till -22 grader klarar man sig med biobränsle. Blir det kallare måste oljan kopplas in.

5 personer arbetar i driften av anläggningen

Mer läsning

Annons