Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå har satt ner foten – så ska 30 migrationsmiljoner fördelas

I fjol beviljades Sollefteå kommun 47 miljoner kronor av regeringen för ökade kostnader i samband med flyktingmotagandet. 30 miljoner kronor finns kvar och nu har kommunstyrelsen bestämt hur de ska användas.

Annons

Det mesta går till skolan, eftersom det är där det ökade mottagandet märks mest. Vallaskolan får 5 miljoner kronor till reursförstärkningar. Pengarna ska användas till att öka närvaron av vuxna på skolan.

– Det är ungefär 50 elever fler på skolan än vad vi planerat för. Det är två fulla klasser, säger John Åberg (S), ordförande i utskottet för unga och lärande.

Skolorna får det mesta när Sollefteå fördelar migrationspengarna.

För pengarna ska det dels anställas personal så att antalet vuxna blir fler på skolan. Dessutom ska en del av pengarna användas till att utreda en delning av Vallaskolan. Det planeras för en ny högstadieskola i centrala Sollefteå.

– Vi tittar på det redan nu och förhoppningen är att vi ska ha ett förslag till hösten, säger John Åberg.

En kompetenssatsning inom skolan ska också genomföras. Det handlar om att hjälpa obehöriga lärare till behörighet. I första hand rör det en handfull lärare som bara saknar ett mindre antal högskolepoäng för att bli behöriga. Till den satsningen anslås 2 miljoner kronor.

Nyligen beslutades att inrätta ytterligare en lågstadieskola i Sollefteå, granne med Rödsta skola. Detta eftersom det är trångt i skolorna i centrala Sollefeå. Men det är inte bara där det är ont om plats. Trångboddhet lever man med även i Långsele, Junsele, Öhn och Helgums skolor.

– Vi vet inte hur detta ska lösas ännu. Om det sätts upp en barack eller något liknande. Men kommunens fastighetssamordare har tillgång till pengarna, 2 miljoner kronor, och tittar på detta, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Två miljoner kronor anslås till att förbättra lekplatser och utemiljöer på framförallt förskolor. Men även andra skolor och allmänna platser. Kollektivtrafiken får ytterligare 300 000 kronor eftersom det visat sig finnas ett utökat behov av busstrafik till och från vissa platser med många asylsökande, bland annat Resele.

– Vi vet inte om det blir en extra tur eller om det blir anropsstyrd trafik, säger Elisabet Lassen.

En hel del pengar, 2,5 miljoner kronor, satsas på att minska sjukskrivningarna i kommunen. Sjukfrånvaron har ökat, bland annat till följd av ett ökat tryck på verksamheten. Nu vill man komma till rätta med det och satsar de här pengarna.

Pengar går också till kostverksamheten, 200 000 kronor, som ska användas till fortbildning.

Sammanräknat blir ovanstående satsning 15 miljoner kronor. Det finns lika mycket pengar kvar. Men hur de ska användas fattas beslut om senare.

– Det kan bli i höst, sedan den ekonomiska rapporten till och med augusti redovisats, säger Elisabet Lassen.

Läs också: Så mycket pengar får kommunerna för asylmottagningen.

Mer läsning

Annons