Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå får central arbetsförmedling

Annons
Sollefteå får central arbetsförmedling

En ny form av centraliserad arbetsförmedling som har ett femtiotal anställda och ger kvalificerade råd på telefon.

Det är nästa tillskott i Sollefteå av statliga jobb som ska kompensera försvarsnedläggningarna.

Beskedet lämnades av statsminister Göran Persson personligen till ombuden på socialdemokraternas distriktskongress i Sundsvall i lördags kväll.

På en efterföljande presskonferens utvecklade han planerna som inom kort hamnar på regeringens bord.

Förmedlingar av den nya typen ska byggas upp på fyra eller fem olika platser i landet.

- Den första som vi startar blir i Sollefteå. Det kommer att vara fyrtio till sextio anställda när det är fullt utbyggt. Vi ger nu Ams pengar för att starta utbyggnaden redan i år så att det kommer i gång så snabbt som möjligt, förklarar Göran Persson.

Jobben går ut på kvalificerad rådgivning per telefon. Arbetsförmedlarna på plats i Sollefteå ska hjälpa folk att lotsas rätt i det ofta ganska snåriga systemet av utbildningar, arbetsplatser och yrken.

En sorts arbetsförmedling via callcenter alltså, men den benämningen gillar inte Göran Persson.

- Använd inte ordet callcenter, men en arbetsförmedling som är centraliserad. Och vi hoppas att det börjar redan i år.

- Men jag vill inte vara precis om dagar och så där. Det skapar lätt en situation där man blir missnöjd om man inte kommer exakt på dagen.

Regeringen satsar 12 miljoner kronor på att få igång projektet. Till detta ska läggas vad ett femtiotal anställda kostar.

Därutöver lovas 15 ytterligare miljoner kronor till Sollefteås utveckling. Göran Persson nämner i det sammanhanget hundskolan, en verksamhet han tror har stora förutsättningar.

Utvecklingspengarna går till länsstyrelsen. Men de är öronmärkta för Sollefteå.

- De ska användas för Sollefteå. Kanske att det stänker nånting på Kramfors också. Det får de stå ut med i så fall.

Regeringen har lovat 300 statliga ersättningsjobb till Sollefteå. Än är det långt kvar dit.

Det är Göran Persson medveten om.

- Jag lovar inget mer i dag än det här, säger han. Men Sollefteå står där på papperslappen och det dyker hela tiden upp saker och ting, av och till, som kanske passar.

- Vad Sollefteå behöver i Stockholm är helt enkelt vänner som hela tiden tänker på Sollefteå och kommer ihåg. Jag tycker att vi har kommit en bra bit på väg. Det här känns som om vi börjar på att få grepp på det.

- Men det är en väldigt svår omställning för Sollefteå med sin utpräglade fortifikatoriska karaktär. Att gå från den typen av samhälle över till något annat är smärtsamt. Boden är jen motsvarande ort. Karlsborg är den tredje.

I presskonferensen deltog Sollefteås kommunalråd Elisabeth Lassen (s). Hon är nöjd.

- Jag är jättenöjd med den här dagen och jag är nöjd med det arbete som görs för Sollefteå. Men vi kan ju inte vara nöjda förrän vi har lyckats fullt ut.

- För våran del är det viktigare att det blir bra, att det är verksamheter där vi lyckas med etableringen och får bra rekrytering och så vidare, än att det går snabbt, kommenterar Elisabeth Lassen.

klas leffler

Mer läsning

Annons