Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solatum spar energi i Långsele

/
  • Jan Skjöldbjer och Håkan Andersson från liksom Karl Göran Hammarberg är nöjda med den nya anläggningen.

Bostadsbolaget Solatum i Sollefteå har satsat två miljoner kronor i energieffektivisering i Ärebos äldreboende i Långsele. Satsningen har samordnats med fjärrvärmeleverantören Enycon AB som byggt en ny närvärmecentral med tre pelletspannor.

Annons

Investeringen ingår som en del i det kommunala bostadsbolagets Solatums långsiktiga satsning på energieffektivisering i sitt fastighetsbestånd. I Ärebo har tre stycken moderna och effektiva luftbehandlingsaggregat installerats. Aggregaten återvinner så mycket som 85 procent av energin i frånluften på boendet.

_ Med hjälp av ny teknik kan vi nu också återvinna frånluften från köket med hjälp av UV-rening, berättar Jan Skjöldbjer som är Solatums enrergiansvarige.

Man räknar med att de vinster som görs i energibesparing kommer att ha återbetalat investeringen efter endast fem år. En liknande satsning, som kostade drygt 2 miljoner kronor, har genomförts på Solgårdens äldreboende i Sollefteå, Den anläggningen togs i drift i våras.

– Vi har också gjort en utredning gällande Gunillagården i Junsele som idag inte har någon värmeåtervinning alls. Men där har vi inte tagit något beslut om att investera, säger Jan Skjöldbjer.

Satsningen har gjorts i ett nära samarbete med fjärrvärmeleverantören Enycon. Företaget har tidigare levererat värme via en kulvert som gått från den panna som fanns i det Solatumägda hus som sparades när övriga hus i området revs för ett antal år sedan. I somras revs huset och ersattes med en modulbyggnad som inrymmer den nya toppmoderna värmecentralen med tre pelletspannor som har mycket hög verkningsgrad. Drygt två miljoner kronor har värmecentralen kostat.

– Anpassningen och utformningen har varit lite unik där vi haft ett bra samarbete med samma tänk, säger Enycons projektledare Håkan Andersson.

Enycon har tidigare uppfört en liknande närvärmecentral till Hallstabergets hotell.

Mer läsning

Annons