Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart bryts isoleringen: Ny väg på gång efter det våldsamma nipraset i Para

En ny väg är på gång. Tre månader efter att paret Sten-Olov och Rose-Marie Mohlin isolerades till följd av det våldsamma nipraset i Para är arbetet med en ny väg från huset snart igång.

Annons

– Nu ser vi ljuset i tunneln. Det går inte att beskriva den glädje och lättnad vi känner, säger Sten-Olov och Rose-Marie Mohlin, när vi träffas utanför den vackert belägna fastigheten vid kanten av Ångermanälven.

Läs också: Våldsamt nipras i Sollefteå isolerade äldre par: "Vi känner oss oroliga"

Sten-Olov och Rose-Marie Mohlin

Redan på måndag börjar arbetet med att röja undan träd och buskar som rasade och gjorde vägen oframkomlig. Dessutom ska ytterligare röjningsarbeten utföras efter nipkanten innan det är aktuellt för en grävare att ta itu med själva vägarbetet.

– Markägaren har lovat att bidra med grus som läggs ovanpå själva jordmassorna och om allt går enligt planerna bör vägen vara farbar igen om en månad, berättar sonen Stefan Mohlin.

Oframkomlig väg

Sten-Olov och Rose-Marie har varit isolerade i Para i tre månader och enda chansen att ta sig från området är med båt över till södra sidan av älven.

Läs också: Efter det våldsamma nipraset – markägaren frånsäger sig allt ansvar

Det har blivit möjligt ett antal gånger tack vare att deras barn ställt upp och skjutsat dem. Det har medfört många båtresor och många resor med bil in till Sollefteå.

– Vi har åkt in för sjukhusbesök och givetvis för att handla. Vi är oerhört tacksamma gentemot våra barn som ställt upp alldeles fantastiskt för oss, berättar paret Mohlin.

Enda chansen att ta sig från huset hos Sten-Olov och Rose-Marie Mohlin är med båt över Ångermanälven.

Läs också: Efter nipraset i Sollefteå – kommunen erbjuder lägenhet till Sten-Olov och Rose-Marie

Men det är mycket de gått miste om och rutiner som förändrats på grund av nipraset i maj.

– Vi har inte haft Tidningen Ångermanland utan den har varit vilande för att inte postlådan skulle svämma över, och all reklam har vi också frånsagt oss. Dessutom tvingades vi flytta soptunnan till andra sidan älven så att den har kunnat tömmas.

– Och, påpekar Rose-Marie. Tidigare har jag ofta varit och hjälpt till på Hembygdsgården i Para och det skulle normalt sett vara 800 meter att gå dit. Nu har jag inte varit där en enda gång i sommar. För det hade inneburit bilresor på mer än 15 mil genom att vi tvingats åka runt älven både fram och tillbaka.

Men en ny väg som är nära förestående förändrar allt igen och paret Sten-Olov och Rose-Marie berättar att om bara vägen blir brukbar så har de inga planer på att flytta därifrån och in till Sollefteå:

– Vi kommer att försöka hålla ut här i huset så länge det ärmöjligt, avrundar Sten-Olov och Rose-Marie och ler som de inte kunnat göra fullt ut sedan det våldsamma nipraset som isolerade dem i huset vid älven.

Läs också: Efter nipraset: Avspärrningen har utvidgats

Läs också: Paret Mohlin är fortfarande isolerade – mer än en månad efter nipraset

Mer läsning