Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slaktmästarna skolas i Ramsele

/

Slaktare finns. Men att hitta slakt- och styckmästare som behärskar allt från avlivning till köttklassificering, paketering och kundkontakt är i stort sett omöjligt.
Därför satsar lilla Rafnaslakt i Ramsele nu på att utbilda framtidens slaktare – köttkunniga från bete till tallrik.

Annons

Med en kapacitet på sex kor i veckan kan man tycka att Rafnaslakt är för litet för att kunna göra skillnad. Men trots sin storlek och ringa ålder – Ramseles eget slakteri har knappt hunnit fylla ett år – så är det inget som påverkar ambitionsnivån.

Tvärtom utgör begränsningen både mål och mening; det lilla, lokala, slakteriet är ett led i ett spirande samhällsbygge.

– Vi vill inte vara storskaliga. Då faller hela tanken, säger Thorsten Laxvik från föreningen.

Rafnaslakts uttalade mål är att bryta den industriella storproduktionens dominans. En dominans som gör att jordbruken tvingas leverera sina varor till en högeffektiviserad industri där vinsten ska vara maximal och kostnaderna, inklusive tidsåtgången, minimal. Makt över maten, från jord till bord, är nyckeln.

– Vi tar eget ansvar för djur, miljö och samhälle. På sikt vill vi utveckla slakteriet till ett charkuteri för att kunna förädla vårt kött på plats i stället för att skicka råvarorna till storstäderna, säger Thorsten Laxvik.

Thorsten Laxvik är Rafnaslakts tankesmed och djupt engagerad i lokalsamhällets framtid och utveckling. Den holistiska filosofin kring Rafnaslakt sammanfattar han i en rykande färsk bok, "Rött kött på rätt sätt".

I boken kan man läsa om allt från naturbetets betydelse för den biologiska mångfalden till den lokala demokratins förtjänster – och varför fet fjällko uppfödd på kotell är godare än andra kor. Kon står i centrum, både som levande individ och fettmarmorerad entrecôte.

– Det handlar om respekt i varje moment. Vi har tagit ett liv och ska ge liv tillbaka, när köttet äts, summerar Thorsten Laxvik.

Slaktaren är navet kring vilket djurhanteringen kretsar. Men kunniga slaktare är en bristvara.

– Utbildade slaktare finns inte att få tag på. Industrin styr, dagens slaktare behärskar bara enskilda moment i produktionen. Men här måste de kunna allt, säger Kalle Edsvik.

Under våren drar Rafnaslakt i gång en stor utbildningssatsning. Via arbetsförmedlingen tar man in 6-7 arbetslösa som utbildas.

– De får lära sig allt som tillhör yrket. Examensuppgiften blir att köpa in ett djur, frakta hit det och ta hand om det tills det är slaktdags. Sedan får de sköta hela processen från avlivning och styckning till paketering och försäljning till kunden, summerar Laxvik.

Redan nu finns två jämtländska praktikanter på plats för att lära sig mer om yrket. När Joakim Johansson såg annonsen tände han direkt.

– Pappa jobbade som styckare och jag har sommarjobbat med det. Nu när jag fått prova på känner jag att slaktaryrket är något för mig. Jag trivs jättebra, säger han.

Mer läsning

Annons