Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsarbetaren som blev vårdbiträde

Annons
Skogsarbetaren

som blev vårdbiträde

Sven Sjölander arbetade som maskinförare inom skogsbruket, men blev arbetslös och anmälde sig till Malm-projektet. Efter tolv veckor började han att arbeta som vårdbiträde.

- Jag trivs bra och träffar mycket mera folk än vad jag någonsin gjorde när jag arbetade i skogen, skrattar Sven Sjölander, som just nu har ett långtidsvikariat inom hemtjänsten i Forsmo.

Efter att ha arbetat i skogen i mer än 20 år blev Sven Sjölander, 49 år, arbetslös i början av år 2000. Han gick utan arbete i tio månader innan han kom i kontakt med Malm-projektet, vars målsättning är att slussa in lågutbildade och arbetslösa män på arbetsmarknaden igen.

- Jag gjorde ett test på datorteket och mina egenskaper och intressen visade att ett arbete inom vården kunde passa mig, berättar Sven Sjölander.

Han anmälde sig till Malm-projektet i februari förra året och efter tolv veckor, som bland annat innehöll en fyra veckor lång praktikperiod, kom Sven Sjölander ut i arbetslivet igen.

- Kursen slutade en fredag och dagen efter började jag arbeta som vikarie på samma ställe jag gjorde min praktik. Det var skönt att komma ut i arbete igen.

Vikariatet sträckte sig över sommaren och egentligen tänkte Sven Sjölander börja läsa till undersköterska när hösten kom.

- Projektet ger möjlighet att söka in till undersköterskeutbildningen här i Sollefteå, men det finns så mycket jobb inom hemtjänsten att jag helt enkelt inte hunnit med att börja läsa ännu.

- Jag har haft fullt med arbete hela tiden sedan första arbetsdagen och det finns tillräckligt med arbete för att vara på fyra ställen samtidigt. Man är ständigt efterfrågad.

Sven Sjölander tycker att omställningen från arbetet som maskinförare i skogen till ett arbete inom hemtjänsten har gått bra.

- Min fru arbetar inom vården sedan många år så jag visste en del om vad arbetet innebär, samtidigt förberedde praktikveckorna mig på ett bra sätt och än så länge har jag inte ångrat mig.

Hemtjänsten är av tradition ett yrkesområde som domineras nästan uteslutande av kvinnor, men just nu är tre av fem personer som arbetar inom hemtjänsten i Forsmo män.

Anna Johansson, är en av pensionärerna som bor i Forsmo och får hjälp.

- De första gångerna kändes det lite ovanligt att få hjälp av en man, men nu har jag blivit van. Sven är en ganska schysst typ, tycker jag.

- Det är roligt med omväxling och jag tycker det ska vara både män och kvinnor som jobbar inom hemtjänsten, säger Anna Johansson.

Fram till år 2010 kommer nästan 400 anställda inom vården i Sollefteå att gå i pension. Det kommer att behövas mycket ny personal för att ersätta dessa.

Sven Sjölander tror att många män har en felaktig bild av hur det är att arbeta inom vården och hemtjänsten och att det är en anledning till att så få män provar på yrket.

- Det handlar inte så mycket om att duscha eller tvätta människor. En stor del av arbetet handlar om att hjälpa till med vardagliga saker som att tvätta kläder, laga mat eller bädda sängen och ibland vill någon ha en pratstund.

- Jag kan rekommendera andra arbetslösa män att prova på hur det är att arbeta inom vården. Det är ett både roligt och trevligt arbete där man lär sig mycket hela tiden.

- Det enda som kan kännas lite segt är att arbeta ensam på kvällen, men å andra sidan arbetade jag ofta ensam i skogen också, säger Sven Sjölander.Mattias Modéen

0620 - 257 90

Mer läsning

Annons