Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärvsta skolan blir inte byggnadsminne

Annons
Skärvsta skolan blir inte byggnadsminne

Turerna kring Skärvstaskolans skolans byggnandsminnesförklaring har varit många och krångliga. Resultatet är att inget egentligen har hänt.

Man är tillbaks på ruta ett och i dagsläget finns det inga planer på att göra en ny förfrågan.

Den lilla byskolan i Skärvsta som byggdes 1882 stöts och blöts i mer än ett sammanhang. Det mest aktuella diskussionen just nu är om skolan ska läggas ner eller ej.

Byggnadsminnesförklaringen var på tapeten för ett par år sen.

Frågan väcktes redan 1997 av skolans platschef Mona Solnes. 1998 skriver kommunarkitekten Gunilla Rudehill att länsstyrelsen utrett förslaget, att riksantikvarieämbetet och länsmuséet har yttrat sig och tillstyrkt, att länsstyrelsen har funnit att ingen liknade skola finns som byggnadsminne och att det skulle vara värdefullt att byggnadsminnesförklara skolan. Berörda kommunala förvaltningar gjorde ett förslag som i korthet innebar att byggnaderna ska bevaras och att områdets karaktär inte får förvanskas.

Man gjorde också klart att även om det finns ett stort värde i att man bedriver skola i byggnaden så är verksamheten inte avgörande. Det finns flera exempel på byggnadsminnen i Sollefteå som har ändrat innehåll: Apotekshuset, Österåsen, Gålsjö bruk.

Inblandade parter verkade alltså vara överens om att skolan skulle byggnadsminnesförklaras trots det nådde man inte ända fram.

Vad var det som hände?

Bosse Bergkvist, chef för fastighetskontoret:

- Ärendet var uppe i kommunstyrelsen och där ville man att länsstyrelsen skulle stå för driftskostnaderna av skolan om den byggnadsminnesförklarades. Det ville inte länsstyrelsen och därmed sattes punkt för diskussionen.

maria wennberg

0620 257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Inte aktuell längre.

Kommunen förslog att länsstyrelsen skulle betala driftskostnaderna vilket de inte ville därför blev inte Skärvsta skola byggnadsminnesförklarad.

Mer läsning

Annons