Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ska inte få förekomma"

I ett och ett halvt år var vårdtagarna rädda för vårdbiträdet. Med skrik, hot och knuffar trakasserade hon de boende. Nu har kvinnan fått sparken och händelserna har anmälts till Socialstyrelsen.
– Det här är synnerligen allvarligt, säger Gert Persson, socialchef.

Annons

Individ- och omsorgsnämnden fick i somras höra talas om att allt inte stod rätt till på boendet. Nu har förvaltningen utrett saken och konstaterar att misstankarna var riktiga. Det har förekommit en långvarig period av hot, trakasserier och våld.

Det visade sig att det aktuella vårdbiträdet i 1,5 år kränkt de boende. Främst verbalt, men även fysiskt. Hon har skrikit, svurit, använt könsord och hotat de boende. Dessutom har hon knuffat slitit och dragit i de boende om de inte gjort som de var tillsagda. De boende har känt såväl obehag som rädsla och aggressivitet av behandlingen.

– Det här handlar om människor som inte kan föra sin egen talan och vars intressen personalen ska tillvarata, poängterar Gert Persson.

På den aktuella gruppbostaden bor fem brukare och den har en bemanning på tio årsarbetare som arbetar skiftgång. Boendet är bemannat med tre anställda dagtid och två anställda under natten, varav en har vaken tjänstgöring och en tjänstgörande jour. Personalen på boendet har till övervägande del arbetat länge och samtliga är tillsvidareanställda.

Hur har kränkningarna kunnat pågå så länge?

– Ja, det frågar jag mig också. Någon borde ha slagit larm tidigare. Men det handlar om ett ansvar på alla nivåer, både hos personalen och ledningen, säger Persson.

Den aktuella medarbetaren har skiljts från sin tjänst och arbetar inte längre inom verksamheten. Socialförvaltningen har också infört en hel del förändringar efter utredningen. Dels har man höjt kraven vid rekrytering men man har också ändrat inskolningsrutinerna så att bemötandet av brukarna särskilt ska uppmärksammas. Dessutom har man noggrant gått igenom skyldigheten att rapportera missförhållanden.

Nu i höst ska också den sammanlagda kompetensen i personalgruppen höjas genom utbildning och handledning och dessutom ska ökad närvaro av enhetschefen skapa trygghet, säkerställa rutiner och kontrollera att insatserna verkställs på bästa sätt.

– Jag vet av egen erfarenhet att det här bemötandet av patienter var vanligt inom psykiatrin under 60-talet och början av 70-talet. Men det ska inte förekomma i dag, säger Gert Persson.

Mer läsning

Annons