Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdspartiet gör comeback – samarbetar med Västra Initiativet inför valet 2018

Sjukvårdspartiet Västernorrland och Västra Initiativet i Sollefteå ställer upp med en gemensam lista inför landstingsvalet 2018. Idén väcktes för några månader sedan och nu har de inlett ett samarbete med sikte på valet om två år.

Annons

Gunilla Fluur, talesperson för Västra Initiativet i Sollefteå.

– Människorna måste få tillbaka hoppet och vi kommer att plocka många röster från sossar, miljöpartister och även från de borgerliga där man också är splittrade, säger Gunilla Fluur, talesperson för Västra Initiativet i Sollefteå.

Läs också: Svenska kyrkan vill rädda Sollefteå sjukhus: "Gud hör bön, Gud kan påverka"

Sjukvårdspartiet och Västra Initiativet anser att den sittande majoriteten i landstinget har kastat länet in i ett politiskt och ekonomiskt kaos.

– Det har lett till ett förlorat förtroende hos stora delar av befolkningen och därför behövs det nya krafter i landstingspolitiken, hävdar de.

Diskussionerna för hur samarbetet ska utformas är fortfarande i startgroparna, men de är ändå överens om grunderna och deras gemensamma politik kommer att bygga på:

* Decentralisering av styrning och ledning.

* Stopp på frikostiga chefsavtal och fallskärmar.

* Bevarandet av tre akutsjukhus.

* Att en modell likt den i Norrtälje, den så kallade Tio Hundra modellen, testas för att driva Sollefteå sjukhus.

Läs också: Elisabeth Lassen (S): Klart att de måste ta till sig av vad opinionen säger

En politik som bygger på dialog och respekt för medborgarna.

– När vi i Sjukvårdspartiet beslutade att inte ställa upp i valet 2014 visste vi att vi skulle saknas, men inte att tomrummet skulle bli så stort, säger Erica Sahlin, talesperson för Sjukvårdspartiet i Västernorrland, och fortsätter:

– Vår politik har sin utgångspunkt i den verklighet som råder i verksamheten. Vi har insett att det bara är tillsammans med personalen som vi kan utveckla verksamheten. Idag är det alldeles för många som upplever att politiken och den högsta ledningen är för långt borta, eller helt enkelt inte lyssnar.

Att Sjukvårdspartiet skulle göra comeback och samarbeta med Västra Initiativet i Sollefteå är något som vuxit fram under ett antal månader. Med tanke på det missnöje mot landstingets politiker, som visat sig tydligt genom bland annat ett par gigantiskt stora manifestationer, så kommer den här nyheten inte särskilt överraskande.

Det har legat i luften att någonting skulle kunna hända.

– Det känns bra att kunna ge beskedet att vi gör comeback 2018 och gör det nu ännu starkare med en energisk samarbetspart. Vi har också goda och etablerade kontakter med likasinnade i hela Norrland och är övertygade om att vi kommer att få en stark koalition som direkt kommer att kunna påverka den politiska riktningen för regionen, avrundar Erica Sahlin.

Läs också: Thorbjörn Fälldin, 90, hälsar till manifestationen: "Ge inte upp"

Mer läsning

Annons