Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskor i Sollefteå tvingas jobba dubbelt – inhyrda kollegor saknar språkkunskaper

Sjukhuset i Sollefteå har hyrt in sjuksköterskor från Östeuropa för att stärka upp bland personalen, men inskolningen har tagit längre tid än väntat menar personal. Detta skriver Vårdförbundets tidning Vårdfokus. Facket är även kritiska mot det sätt som upphandlingen för dessa tjänster skett på.

Annons

Det har minst sagt varit många turer kring hur Landstingets Västernorrlands besparingsåtgärder inom vården ska se ut. Sedan innan är det klart att Sollefteå sjukhus drabbas hårt av besparingskraven. Bland annat kommer man under sommaren att hålla ortopediakuten stängd.

Läs mer: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Vårdförbundets tidning Vårdfokus rapporterar om hur sjuksköterskorna på Sollefteå sjukhus i nuläget tvingas jobba dubbelt bredvid östeuropeiska kollegor från hyrföretaget Orange. Tanken är att dessa ska stärka upp mot den ständiga underbemanningen och svårigheterna med att anställa och hyra in sjuksköterskor till sjukhuset rapporterar tidningen, men det har uppstått problem för dem både vad gäller språket samt kring den kompetens som krävs. Endast en av tre inhyrda sjuksköterskor kan idag arbeta själv dagtid.

– De går fortfarande dubbelt efter två månader. De har fått förlängd inskolningstid. Men språket räcker helt enkelt inte till. De har fått fyra månaders språkkurs, men har långt kvar, säger Tove Wathén Domeij till Vårdfokus och fortsätter.

– Alla moment måste vi lära dem. Det är inte konstigt om någon ny inte vet hur vår EKG-apparat fungerar. Men med dem måste vi lära ut allt. Även vad gäller läkemedel, som att förklara vilka synonympreparat som finns.

Läs mer: Sjukhusdirektören vänder i frågan om Sollefteå sjukhus – ortopedakuten stängs över sommaren

Tove Wathén Domeij förklarar i tidningen att hon ser en möjlighet att det blir bättre på sikt med de inhyrda kollegorna, men att man ännu inte nått till den punkt där de kan fungera uppstärkande. Enhetschef Rose-Marie Söderquist ser dock saken på ett annat sätt.

– Jag tycker nog att det fungerar bra. Det här är mycket kunniga sjuksköterskor. Men vi får ta det lugnt när vi pratar med dem. De har just börjat gå själva och är aldrig helt ensamma på avdelningen, säger hon till Vårdfokus.

Enligt tidningen ska upphandlingen skett av landstinget bakom fackets rygg, enligt lag har facket rätt till information och förhandling. I dag träffas Västernorrlands landsting och Vårdförbundet i en tvisteförhandling där Vårdförbundet kräver skadestånd.

Läs mer: Landstingschefen efter beslutet om stängning av ortopediakuten: "Jag förstår att det finns konspirationstankar"

I ett svar från personalavdelningen på Västernorrlands landsting förklarades att landstinget haft upphandling för specialistsjuksköterskor och läkare. Upphandling för vanliga sjuksköterskor saknas. Upphandling för specialistsjuksköterskor och läkare har skett enligt gängse mönster tillsammans med övriga nordliga landsting. Den aktuella upphandlingen gjordes därför som en så kallad direktupphandling. Detta skriver Vårdförbundet.

Läs mer: Beatrix stoppas från jobb i landstinget: "I stället stänger man vårdplatser"

Mer läsning

Annons