Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukresan till Örnsköldsvik blev en mardrömsresa för 82-årig Sollefteåbo

Sjukresan blev mardrömsresa. Inte förrän 05.00 på morgonen – efter 11 timmar – var Yngve 82 år hemma igen i Graningebyn efter ett sjukhusbesök i Örnsköldsvik.
Med en taxinota på totalt drygt 5 400 kronor för landstinget.

Annons

Läs också: Specialistläkare: "Man sviker befolkningen i Ådalen"

Karin Lidén från Österforse är både ledsen och upprörd över de förändringa som sker vid Sollefteå sjukhus.

– Jag undrar om de som fattar de här besluten i landstinget över huvudtaget tänker på oss människor, suckar anhöriga Karin Lidén från Österforse, som följde med på resan och för henne blev det en restid på totalt 13 timmar.

Upprinnelsen till den här sjukresan med en taxitransport var att Yngve hade ramlat i sitt boende på Graningebyn och klagade över smärtor i benet på höger sida.

Men med de nya förutsättningar som gäller vid Sollefteå sjukhus för akut ortopedi hänvisades han till Örnsköldsvik.

– Jag lämnade mitt arbete i Kramfors på fredagseftermiddagen, åkte hem och åt mat, för att sedan ta mig till Graningebyn. Därifrån åkte vi en sjuktaxitransport till Örnsköldsvik, berättar Karin.

Yngve var märkbart omtöcknad, men allt flöt egentligen ganska bra både med taxi och sjukbesöket som sådant:

– Vi kom in vid 20.00 på kvällen och runt 22.30 var allting klart. Personalen var helt fantastisk trots att de, som de själva uttryckte det, höll på att jobba ihjäl sig eftersom de inte tillsatts några extra resurser trots de förändringar som trätt i kraft över sommaren, berättar Karin.

Men det var nu som eländet började på allvar. De fick sitta och vänta i flera timmar på en sjuktaxitransport som skulle ta dem tillbaka till Graningebyn.

– Och något tilltugg att tala om blev det inte mer än att det fanns en automat med ett begränsat utbud som man kunde handla från.

Inte förrän vid 02.00-tiden på natten mot lördag dök det upp en sjuktaxitransport för att hämta Karin och Yngve, samt två ytterligare patienter som också skulle åka med till sina respektive hemadresser.

Först åkte sjuktaxin till Docksta och lämnade av, sedan till Selsjön några mil utanför Sollefteå på norra sidan älven, och sedan tillbaka via Sollefteå för att nå slutmålet i Graningebyn:

– 05.00 var vi tillbaka igen, ungefär 11 timmar efter att vi lämnat Graningebyn, och vid den här tidpunkten var Yngve helt apatisk och hade inte en aning om var han befann sig. Jag försökte förstås lugna honom, men det var inte helt lätt.

Karin Lidén

Karin Lidén menar att det här egentligen aldrig skulle behöva hända eftersom det finns röntgenpersonal även i Sollefteå:

– Det påtalade också personalen i Örnsköldsvik, att det finns personal i Sollefteå men som inte kan göra det här på grund av nya förutsättningar över sommaren.

Karin berättar att hon är djupt bekymrad över vad som sker inom landstinget. Hon menar att Yngve bara är ett exempel på hur illa det är:

– Yngve är väl inte den enda som kan ramla och slå sig på ett av många äldreboenden som finns i våra trakter. Och alla andra patienter som drabbas utanför alla äldreboenden, säger Karin och fortsätter:

– Jag såg landstingets presskonferens som ni sände från Skärvstasalen och var egentligen tillräckligt uppretad efter den. Sedan händer det här och ytterligare två–tre allvarliga händelser i Sollefteåområdet under samma dygn.

– Nu är jag både ledsen och förbannad. Det verkar inte finnas någon empati över huvudtaget bland de som styr. Vi måste få ett stopp på den här utvecklingen i landstinget Västernorrland.

Mer läsning:Akutsköterskan rasar mot ledningen: "Det här är en medveten strategi från deras sida"

Orolig presskonferens om akutkirurgin – anställda ifrågasätter informationen

Kommunalrådets attack: "Landstingsledningen agerar nonchalant"

Akutgruppen tar nya tag: Protesterar med budkavle och målet är landstingskansliet

Mer läsning

Annons