Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusen överbelägger allt mer

Överbeläggningar ökar på samtliga tre sjukhus i Landstinget Västernorrland.

Anledningar: Få kommunala vårdplatser, vinterkräksjuka och en brand.

Annons

– Det har varit en kraftig försämring, men det har vänt och är på väg tillbaka, säger Margareta Berglund Rödén, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Landstinget Västernorrland.

Under sommaren och början på hösten har Västernorrland haft en bra statistik vad gäller överbeläggningar, men nu fallerar det på alla tre sjukhus.

– Direkt när vi såg på det här gav vi chefläkarna i uppdrag att gå ut och hjälpa verksamheten och få grepp om vad det här beror på, och vad man kan vidta för åtgärder och det här man gjort. Man har öppnat extra vårdplatser och man har tagit in extra personal, säger Margareta Berglund Rödén.

Vad gäller Örnsköldsvik så tror Berglund Rödén att det beror på att kommunen haft ett mindre antal kommunala vårdplatser, vilket gjort att det stockat upp sig på sjukhuset.

I Sollefteå utreder man orsaken.

– Här i Sundsvall har det bland annat att göra med branden på Kristinelund då kommunen var tvungen att flytta 20 brukare till andra boenden och då blev patienter kvar här på Sundsvalls sjukhus. Sen har även influensan och vinterkräksjukan kommit, säger Margareta Berglund Rödén.

Ser du allvarligt på det här?

– Överbeläggningar under en jättekort tid, det kommer alltid att komma. Men om de blir kvar över en tid då är det allvarligare för då får vi en sämre arbetsmiljö och sämre patientsäkerhet.

Margareta Berglund Rödén är själv hjärnan bakom den nya databas som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) använder för att mäta överbeläggningar.

Hur känns att ditt eget arbete slår tillbaka mot dig?

– Det känns jättebra, för om vi inte hade haft den här databasen då hade vi inte slagit larm så här snabbt.

Mer läsning

Annons