Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självutlämnande, tänkvärt med humor

/

På måndagskvällen var skådespelaren och författaren Benny Haag i Sollefteå med sin föreläsning "Ingenting är möjligt".
– Föreläsningen handlar om hur livsavgörande misslyckanden faktiskt kan leda till ett bättre liv, säger han.

Annons

Gott om folk hade kommit till församlingshemmet i Sollefteå på måndagen.

– Jag är så fånig och patetisk att jag faktiskt tycker att jag har något att säga, säger Benny Haag strax innan föreläsningen.

Och visst har han det. Hans framförande genomsyras av en stor dos humor blandat med mycket allvar och flera skickliga imitationer. Benny Haag slog igenom i Sverige på 80-talet i tv-serien Xerxes, och jobbade sedan på Dramaten under många år.

– Men 2002 slutade jag eftersom man på den teatern inte följde FN:s deklarationer om de mänskliga rättigheterna. Det där med att alla har lika värde, säger han.

Under flera år gjorde han en monolog baserad på Jan Guillous roman "Ondskan". Trots initialt motstånd från den dåvarande teaterchefen blev det den pjäs som spelats allra flest gånger på Dramaten; hela 752 gånger.

– Det blev så för att jag, en arbetarkille från Gubbängen, för en enda gångs skull satsade på mig själv.

Benny Haag pratade också om sitt före detta alkoholmissbruk.

– Men vet att man är alkoholist när man får en kärlek till alkohol. Alla som har alkoholproblem vet vad jag pratar om. De som inte känner igen sig ska vara glada.

Men den dag Benny Haag hade satt på mat till sin då femåriga dotter, varit berusad, gått och lagt sig och vaknat av att maten hade kokat torr och att lägenheten var rökfylld, bestämde han sig för att det fick vara nog. I dag är han nykter sedan elva år tillbaka.

– Jag blev skräckslagen. Jag visste att nu fick det räcka. Jag och min fru åkte senare till Maria beroendecentrum i Stockholm. Det var den värsta, men samtidigt bästa dagen, i mitt liv.

Under åren som sedan följde beskriver Benny Haag det som att han i stället för att vara besatt av att dricka, blev besatt av att inte dricka.

– Det blev ett annat sorts beroende, men nu har jag kommit till rätta med det.

I dag är han snart färdigutbildad alkohol- och drogterapeut och vill sätta fokus på alkoholfrågan i Sverige, som han tycker glöms bort och sopas under mattan.

– Jag tror på att beröra människor känslomässigt kring denna fråga.

På tisdag och på onsdag föreläser Benny Haag även på Hola folkhögskola.

Mer läsning

Annons