Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självplocket har öppnat i Åsmon: "Det här är som paradiset"

Söta, stora och röda. Jordgubbarna i Åsmon är populära. Nu har årets självplock öppnat och långväga gäster har redan hunnit dit.

Annons

Jordgubbssjälvplocket hos Petter Olsson och Mari Ryberg i Åsmon i Näsåker har öppnat för sommaren. Redan inne på tredje dagen är det välbesökt, precis som tidigare år. Familjen Edström har åkt från Nordingrå och Bollstabruk för att plocka med sig de goda gubbarna. De är här för första gången.

- Det här är som paradiset. Det var värt alla mil, säger China Edström.

China, Olle och Jonna Edström och Tim Zakrisson har plockat färdigt och ska vidare till hällristningarna i Nämforsen.

Petter Olsson och Mari Ryberg startade bärodlingen i Åsmon för 23 år sedan. Självplocket har de haft varje sommar i 22 år. Förutom jordgubbar odlar de potatis och svarta vinbär och har dikor och får, alltsammans ekologiskt och KRAV-märkt. Det årliga självplocket drar mycket folk, det är också det Petter Olsson och Mari Ryberg satsar på.

- Det är roligast helt enkelt, säger Mari Ryberg.

Vid öppningen klockan 13 var det rusning. På eftermiddagen har det lugnat ner sig med jordgubbsplockare.

Hur jordgubbsåret blir beror mycket på vädret. Bra väder ger bra och många bär. Petter Olsson och Mari Ryberg tycker om jobbet som bärodlare, men ser gärna att fler väljer att satsa på yrket.

- Det finns inte så mycket bärodlingar i Ångermanland och norra Sverige, men det är fantastiskt gynnsamt att odla här. Vi som håller på önskar att fler unga tar chansen för vi tycker det är kul och vi ser att kunderna gillar jordgubbar, säger Mari Ryberg.

Mer läsning