Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorer kommer inte ut ur bostaden

/

Vid 09-tiden på lördagsmorgonen slutade hissen i ett av höghusen på Solgårdens Sollefteå fungera. De flesta i huset kommer nu varken in eller ut.

– Vi tar oss inte ut ur lägenheten, säger Ingegerd och Ingemar Falk.

Annons

Den aktuella delen av Solgården är ett seniorboende. Vissa har hjälp av hemtjänst. Andra klarar sig själv. Men det gemensamma är att det är lite si och så med benen. Av de 35 boende i femvåningshuset är det bara ett fåtal som har ben nog att ta trappan. Många har rullator eller till och med rullstol.

– De flesta kan inte ta sig ner för att äta. Vi får gå upp med maten till dem, säger Johanna Borgström som arbetar på Solgården.

Så sent som för tre veckor sedan blev hissen stående i ett dygn. Då var det problem med en kedja. Nu ska den motor som sköter dörröppningen har gått sönder.

– En sådan måste man tydligen beställa från Tyskland och det kan vad vi har hört ta upp emot en vecka innan det är åtgärdat, säger Bogström.

Tre trappor upp i 34:an bor Ingegerd och Ingemar Falk. De stortrivs i lägenheten och på Solgården överhuvudtaget.

– Rymlig och fin lägenhet och det är väldigt mycket aktiviteter i huset. Nere i foajén kan man alltid träffa någon att prata med, säger Ingegerd.

Normalt använder makarna Falk hissen flera gånger om dagen. Men från och med i lördags morse får de hålla sig i lägenheten. Ingemars ben bär inte nedför den branta och smala spiraltrappan. Ingegerd har svårt med synen och klarar inte trappan av den anledningen.

– Det är ingenting att göra. Vi får allt hålla oss inne, säger Ingemar.

– Vi får gå ut på balkongen och ta lite luft, inflikar Ingegerd.

Både de boende och personalen oroas mest för att något skulle hända som kräver Räddningstjänst eller ambulans. Spiraltrapporna, som byggdes utifrån de regler som gällde på mitten av 80-talet, är väldigt trånga och branta. Att bära en bår utför de trapporna är omöjligt. Man får försiktigt dra ner en liggande människa på en madrass för att ta sig ner.

– Hittills har det gått bra och det är ingen större oro. Men visst blir det mer jobb för oss, även om det naturligtvis är värst för de boende, säger Johanna Borgström.

Ingegerd och Ingemar Falk tar situationen med upphöjt lugn. De båda 86-åringarna firar för övrigt sin 64-åriga bröllopsdag i dag, måndag. Den högtiden ser de av allt att döma ut att få fira hemma i bostaden.

Mer läsning

Annons