Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SBAB-tvisten närmar sig ett avgörande

Annons
SBAB-tvisten närmar sig ett avgörande

"Det är inte bra att det drar ut så här på tiden"

I 19 månader har nu förre vd:n för Sollefteå bostadsbolag, Sören Svensson, varit utan inkomst. Sedan hösten 1999 befinner han sig i tvistemål med sin förre arbetsgivare och trots att det snart gått tre år är målet fortfarande inte avgjort

- Det är inte bra att det drar ut så här på tiden. Svensson har har verkligen fått suga på ramarna, berättar Sörens Svenssons ombud, advokat Kjell Stoltz.

I oktober 1999 slutade Sören Svensson som vd efter ett bråk med sin arbetsgivare. SBAB´s styrelse påstår att Svensson sades upp själv hävdar han att någon uppsägning inte ägt rum.

Den 6 oktober 2000 slutades lönen betalas ut och så långe tvisten pågår har Svensson ingen möjlighet till någon annan ersättning.

- Vi överväger att begära allmän rättshjälp, berättar Kjell Stoltz.

Nu hoppas Stoltz och Svensson på ett avgörande under året.

- Det hinns inte med någon huvudförhandling före semestrarna. Men i höst bör det bli av. Det är lite annan fart på ärendet just nu.

När Sollefteå tingsrätt lades ner i vintras flyttades ärendet till Ångermanlands Tingsrätt. Där har bemanningen inte varit full och sjukdom har dessutom gjort att verksamheten legat lågt.

- Men ingen skugga ska falla över Ångermanlands tingsrätt i Härnösand, där har man gjort så mycket det går inom ramen för den personal man har, säger Stolzt.

De båda parterna uppmanades tidigare i vår att lämna in sin slutliga talan. Det har nu Sören Svensson gjort. Han hävdar fortfarande att han inte blivit uppsagd överhuvudtaget och att om tingsrätten trots allt skulle komma fram till att en formell uppsägning lämnats in att den är ogiltig.

- Vad det här handlar om enligt vårt sätt att se det är att den politiska ledningen i Sollefteå ansett att Sören Svensson varit obekväm, säger Kjell Stoltz.

Bråket kulminerade 1999 när kommunledningen ville sälja SBAB:s hus på Djupövägen till Graninge. Sollefteå bostadsbolag hävdar att Svensson direkt motarbetade försäljningen. Enligt motparten, Sollefteå Bostads AB, var det den utlösande faktorn som fick mångåriga konflikter att komma i dagen. SBAB har i en tidigare inlaga till tingsrätten påstått att bakom "uppsägningen" ligger Sören Svenssons inställning, uppträdande och förhållningssätt i relationerna med företrädare för kommunen, framförallt med samhällsbyggnadskontoret och fastighetskontoret.

Sollefteå tingsrätt förelade i slutet av förra året bolaget att komma in med mer konkreta uppgifter om hur dessa "samarbetssvårigheter" yttrat sig. Men något mera konkret har ännu inte kommit.

Senast den 31 maj ska Sollefteå Bostads AB ha lämnat in sin slutgiltiga talan. Om den skulle innehålla något nytt har Sören Svensson ytterligare en chans att bemöta de uppgifterna. Men Kjell Stoltz hoppas att den långvariga och omfattande skriftväxlingen nu ska ha nått slutet och att en huvudförhandling kan bli av i höst.

- Det lär ta tid, 3-4 dagar skulle jag tro.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons