Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt elskatt kan ge nya jobb: "Nu kan vi konkurrera på samma villkor"

Dataindustrin och serverhallar ska göras till en basnäring. Därför vill regeringen nu sänka elskatten serverhallar. Inom näringslivet jublar man. Nu ökar chansen för nya etableringar och jobb.

Annons

Här på Västra fältet på Nipanområdet kan fastighetsbolaget Klövern tänka sig en serverhall.

– Det är jätteviktigt för oss. Nu kan vi konkurrera på samma villkor som resten av Norden, säger Mikael Näsström, näringslivschef i Sollefteå kommun.

Mikael Näsström, näringslivschef.

I Västernorrland har Sollefteå, Härnösand och Timrå kommuner gått samman i projektet Big Green Data. De har i ett par år jobbat för att locka dataföretag att etablera sina serverhallar i området.

Facebooks lyckade etablering i Luleå är det hittills mest lyckade exemplet i Sverige. Det medförde en mängd kringsatsningar och blev en stor succé.

Något liknande, även om det det inte behöver vara en så stor aktör som Facebook, hoppas man på i Västernorrland. I Sollefteå marknadsförs tre områden. Hamre utanför Långsele, Nipanområdet och bergrummet Bergverkstaden. I Härnösand lockar man med Utansjöverken och Älandshallen, det gamla Dagablagret. Dessutom är Vivsta varv med i projektet.

Det har varit intressenter och tittat på områdena. Men man har inte kommit så långt att man kunnat skriva avtal. Ett problem har varit att elskatten varit lägre hos våra nordiska grannar.

Nu vill regeringen ändra på det. I ett förslag sänks elskatten på serverhallar från 19 öre till 0,5 öre per kilowattimme. Det innebär att elskatten skulle bli lägre än i Finland och Danmark och lika låg som i Norge.

– Det här är oerhört värdefullt för oss, säger Mikael Näsström.

Förutom en låg elskatt kan Sverige, och framförallt norra Sverige, också locka med billig elektricitet och kyla i luft älvar och hav. Den stora kostnaden för IT-företagen är nämligen att kyla serverhallarna och i det sammanhanget blir det kalla klimatet i norr även det en konkurrensfördel.

När kommer den första etableringen?

– Det kan jag inte säga. Men vi jobbar metodiskt vidare och faktum är att vi nu i vår har fått ytterligare några intresseanmälningar. Men vad det leder till går inte att säga redan nu, säger Näsström.

Läs också: Big Green Data letar etableringar i USA.

Mer läsning

Annons