Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetskontrollvid Ramsele kraftverk

Annons
Säkerhetskontroll

vid Ramsele kraftverk

Under gårdagen öppnades dammluckorna vid Ramsele kraftverk för att en fördjupad dammsäkerhetsutvärdering skulle kunna göras.

Det är en grundlig säkerhetskontroll som görs vart 15 eller vart 30 år beroende på vilken typ av kraftverk det handlar om.

När kontrollen gjordes igår släpptes mellan 4 000 och 5 000 liter per sekund ut i den torrlagda strömfåran som sträcker sig tio kilometer nedanför kraftverket.

Det är vatten som normalt går via turbinerna så den totala vattenmängden i älven ökade inte utan vattnet tog så att säga bara en annan väg.

Vid kontrollen granskades allt som har med säkerhet att göra, från jämförelse med originalritningar till material och teknik.

För att klara en besiktning av den här typen hyr Sydkraft in utomstående experter och säkerhetskontrollen kostar bolaget mellan 0,5 och 1 miljon kronor att göra. Tidigare om åren har Hjälta, Moforsen och Storfinnforsen kontrollerats på samma sätt.

- Det är viktigt att se efter så det inte virvlar och erosion ställer till problem när så mycket vatten släpps på så man vet att det fungerar när det verkligen behövs, säger Torbjörn Tärnhuvud, informationsansvarig på Sydkraft.

Inför gårdagens vattenpåsläpp informerades de människor som bor nedströms kraftverket personligen av bolaget som även upplyst kommunen och räddningstjänsten om vad som skulle göras.

Mer läsning

Annons