Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(s) diskuterade äldreomsorg med allmänheten

Annons
(s) diskuterade äldreomsorg med allmänheten

Hur ska den framtida äldreomsorgen i Sollefteå kommun se ut? Ja, det undrar bland annat socialdemokraterna som på tisdagen bjudit in till ett offentligt möte för att diskutera ämnet.

Syftet med mötet var att partiet ville ha idéer och förslag på hur Sollefteåborna vill ha det i framtiden så att man på så sätt sedan kan forma sin politik utifrån önskemålen. Nu hade många uppfattat det som om socialdemokraterna skulle presentera ett färdig förslag och det tog ett tag innan man kom någon vart. Många passade på att lufta sitt missnöje över hur det fungerar idag.

De flesta församlade var tämligen överens om att det behövs fler platser inom det som i dag kallas särskilt boende.

- Och lägg inte allt i centralorten, folk vill bo kvar hemma, poängterades från flera olika håll.

Dagverksamhet för dementa och mer hemtjänst för de som vill bo kvar hemma var andra förslag.

- Att få hjälp på morgonen och sedan sitta hemma i en lägenhet i sin rullstol hela dagen är inget värdigt liv. Då är det bättre att satsa på gruppboende, menade en av mötesdeltagarna.

Personalbristen inom vård- och omsorg luftades också. Det saknas folk och är inte helt enkelt att rekrytera. Att få tag på utbildat folk är svårt.

- Vi måste höja lönen och statusen för vårdyrket, menade kommunfullmäktiges ordförande Gunvor Eriksson.

Att höja lönen är en sak, men att finansiera det en annan. Sollefteå kommuns ekonomi är inte den bästa.

- Därför är det desto viktigare att vi lägger de pengar vi satsar på rätt saker, Bland annat av den anledningen vill vi höra av ni tycker, förklarade kommunalrådet Elisabeth Lassen (s)

En hårdare styrning av resurserna till vård, omsorg och skola efterlystes. men som Lassen påpekade. Redan i dag går 80 procent av kommunens pengar till vård, skola och omsorg. Att styra över ännu mer torde vara svårt. Samtidigt ökar kostnaderna, intäkterna minskar och befolkningen blir allt äldre.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.toSocialdemokraterna i Sollefteå hade offentligt möte om äldreomsorgen på tisdagen.

foto:jörgen sundin

Mer läsning

Annons