Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondell kan lösa trafikfara

/

Trafikflödet till och från Hågestaområdet i Sollefteå har ökat. Nu vill kommunen att korsningen vid Gösta Frohm backe, vid den södra infarten till centrum, görs om.

– Helst skulle vi vilja ha en rondell på platsen säger Matti Heino, fysisk planerare på samhällsbyggnadskontoret.

Annons

När badhuset och lågprisvaruhuset MM etablerades på Hågestas nya handelsområde byggdes en ny utfart mot Gösta Frohms backe. Där finns också avfarten mot Söderleden och en trevägskorsning blev helt plötsligt en fyrvägskorsning.

Sedan dess har dessutom Ica Kvantum öppnat och i höstas började gymnasieskolans teoretiska program på Hågestaområdet vilket medfört att trafiken ökat ytterligare.

– Framför allt är korsningen inte bra för gående och cyklister och vi har en hel del gång- och cykeltrafik mellan Hågestaskolan och gamla GB-skolan, berättar Matti Heino.

Det bör nämnas att det är Trafikverket som ansvarar för den aktuella korsningen. Redan i början av året, när det stod klart att skolan skulle flytta, hörde Sollefteå kommun av sig och ville att korsningen skulle trafiksäkras. Än har inget hänt. Men kommunen och Trafikverket för en dialog, de ska bland annat träffas nu på onsdag.

– I första hand vill vi att hastigheten sänks. Men på sikt ser vi helst en rondell i korsningen, säger Heino.

Ett problem är att korsningen ligger i en backe. Om man ska bygga en rondell måste korsningen planas ut. Men Sollefteå kommun vill att Trafikverket ska titta på möjligheten. Det kommer inte att kunna ske före våren och innan dess vill man att enklare insatser utförs så fort som möjligt.

– Vad jag vet har det inte varit någon olycka i korsningen, men det är ju bra att satsa på trafiksäkerhetsåtgärder innan det händer någonting, säger Matti Heino.

Så sent som för ett par veckor sedan genomfördes en trafikmätning. Resultatet kommer att presenteras vid mötet med Trafikverket.

Mer läsning

Annons