Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robin Stattin från Sollefteå är Sveriges bäste elinstallatör – tog guld i Yrkes-SM

Elektriker Robin Stattin från Sollefteå vann i veckoslutet, 13:e maj, Yrkes-SM i kategorin elinstallation. Tävlingarna hölls under mässan Worldskills Sweden.

Annons

Tävlingarna anordnas under mässan Worldskills Sweden och hölls i år mellan den 11:e och 13:e maj. I Yrkes SM ställer tävlande från bygg-, design-, industri-, IT-, service-, vård- och tekniksektorn upp. Syftet med arrangemanget är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom dessa områden.

Robin Stattin, som till vardags arbetar som elinstallatör och elektriker i Sollefteå, var en av de tävlande inom kategorin elinstallation. Han berättar lite om hur tävlingarna gick til.

– Det var två huvuduppgifter. Dels en elinstallation där man arbetade med ett så kallat intelligent system som man ska kunna köra olika program på. Till exempel om man vill ha en särskild belysning för fredagsmyset. Då ska man dels installera grejerna, men även programmera in instruktioner på datorn. Den andra uppgiften var ett mer traditionellt bygge med utanpåliggande system – ett par lampor, dimring och trefas skarvkabel.

Robin Stattin tycker att det känns väldigt kul att kunna titulera sig Sveriges bästa elinstallatör.

– Känns riktigt fränt! Coolt att ha en SM-titeln ändå, säger han.

Vinsten i Yrkes SM innebär att Robin är kvalificerar till VM i Dubai nästa år.

Mer läsning

Annons