Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robin från Sollefteå tog hem SM-guldet: "Det är en härlig känsla att vinna"

Robin Stattin är elinstallatör på Feka Partner i Sollefteå. Numera kan han titulera sig svensk mästare. Det blev nämligen guldmedalj när yrkes-SM avgjordes.

Annons

Yrkes-SM avgjordes i Malmö onsdag till fredag i förra veckan. Totalt tävlade 33 olika yrkeskategorier inför en publik på närmare 20 000 personer. Med tävlingen vill arrangörerna, Wordskills Sweden, visa upp yrkesskickliga ungdomar som gjort det smarta valet att yrkesutbildning

- Det kändes väldigt bra. Det var en härlig känsla att vinna, säger han.

Robin tävlade alltså bland elinstallatörerna. De kämpade med tre olika delmoment. En vanlig standardinstallation och en mer avancerad installtion. Så kallad KMX, ett intelligent styrsystem. Dessutom ingick ett mindre moment på tid.

- Jag var lite stressad inför den avancerade installationen, jag har inte sysslat så mycket med det.

Men han behövde aldrig vara orolig. Domarna tyckte att Robin var bäst och titeln var ett faktum.

- Vi trodde att det skulle går bra. Robin är väldigt duktig, säger Kent Andersson, vd på Feka Partner.

Robin Stattin, svensk mästare i elinstallation.

Robin kommer ursprungligen från Kramfors och gick elprogrammet på Ådalsskolan. Han tog examen 2014 och har sedan dess bott i Sollefteå och jobbat på Feka Partner.

- Robin praktiserade under skoltiden hos oss och redan då lovade jag honom ett jobb. Man såg på en gång att han är bra, säger Andersson.

Sedan vinsten var ett faktum har gratulationerna duggat tätt. Och det är inte slut än. Som svensk mästare är Robin Stattin direktkvalificerad till yrkes-VM som avgörs i Dubai nästa höst.

- Jag är taggad, säger han.

Sedan sin examen jobbar Robin på Feka Parner i Sollefteå.

Robin har kontakt med fjolårets svenske mästare, han bor i Örnsköldsvik, och ska dra nytta av hans kunskaper och erfarenheter, bland annat i programmering, inför världsmästerskapen. För det gäller att förbereda sig så mycket som möjligt.

Vad betyder den här vinsten för dig som yrkesman?

- Det är väldigt roligt. Men det är också en bra merit.

Kent Andersson är också nöjd, att ha svenske mästaren i elinstallation bland de anställda känns bra och det ska man utnyttja i marknadsföringen framöver.

Som svensk mästare är Robin Stattin direktkvalificerad till Yrkes-VM i Dubai nästa år.

Läs också: Sveriges bäste lastbilstekniker bor i Bredbyn.

Mer läsning