Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röåns byalag söker ättlingar till "urinvånarna"

Annons
Röåns byalag söker ättlingar till "urinvånarna"

Röån utanför Junsele har i dag 30 invånare. Men runtom i världen finns bör det omkring 10 000 nu levande människor som har sina rötter i byn. Nu gör Röåns byalag ett försök att kartlägga dessa röåättlingar.

För 200 år sedan började byn Röån i nordvästra Ångermanland ta form. Det fanns då fem familjer i byn som alla rotade sig och anlade de gårdar som än i dag utgör byns kärna. Byalaget har nu, i samarbete med Svensk arkiv information (SVAR) i Ramsele, börjat undersöka vad det blev av dessa "urfamiljer" och vart deras ättlingar tog vägen.

- Totalt var det tjugo barn i de första fem familjerna som uppnådde vuxen ålder. I generationen efter dem har vi funnit precis ett hundra "barnbarn" som är födda i mitten av 1800-talet, berättar Jerker Sjödin, röåättling som leder "spaningsarbetet".

Flera av grenarna

på det stora stamträdet har man följt hela vägen ut. Sjödin vet till exempel att han hör till den femte generationen efter bonden Per Danielsson. Men det mesta är ännu outforskat.

- Vi tycker att det är ganska fantastiskt att det troligen finns tiotusen röåbor idag som är spridda lite varstans. Det skulle vara jätteroligt att kunna sammanföra så många som möjligt av dessa, säger Sjödin.

Röåns byalag gissar att merparten av ättlingarna fortfarande bor i Ångermanland, men man vet att några grenar av släktträdet leder iväg till bland annat Jämtland, Stockholm och Amerika. Johannes Eriksson var till exempel bara 17 år när han 1908 emigrerade till Amerika.

Nu hoppas byalaget bland annat på hjälp från den stora detektiven allmänheten. Redan helgen den 14 - 15 juni finns möjlighet för alla intresserade att titta närmare på hur långt kartläggningen nått.

I samband med årets Spelmansmarknad kommer besökarna att kunna ta del av det framväxande släktträdet. Förhoppningen är att de sitter inne med uppgifter som kan föra arbetet framåt. SVAR och byalaget har den 15 juni en terminal uppkopplad för direkt släktforskning i samarbete med marknadsbesökarna.

Spelmansmarknaden i övrigt kommer att bjuda på Zeunerts-race i ån, Kams-SM, i år sitter Titti Sjöblom, Ehrling Eliasson, Paul Gerdin och Arvid Jönsson i juryn. Titti och Ehrling ska dessutom uppträda och de delar scenen med Graninge durspelare, Mats Skog och musikanterna. Dessutom blir det fri scen- och buskspel, marknad med mera.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons